hamburger-icon

Kliker.info

INA/MOL preuzela 67 odsto “Energopetrola”

INA/MOL preuzela 67 odsto “Energopetrola”

09 Septembra
04:50 2006

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić, potpisnik ugovora u ime Vlade FBiH, naglasio je da je projekat vrijedan 220 miliona KM, da je spas za radnike, te je stoga suludo što je trajao godinu i po.

"U karijeri sam potpisao mnogo ugovora, čak i vrednijih, ali toliku pozornost i tegobe da dođe do ovog potpisivanja ne bih nikome poželio. Za ‘Energopetrol’ je bilo mnogo rješenja, ali je ovo bilo najbolje i izvodljivo. U pregovorima smo postigli mnogo više od onoga definisanog tenderom", kazao je Hadžipašić.

Istakao je da je "Energopetrol" uništavan godinama i da je bio pred stečajem, da su postojali prijedlozi da se za sanaciju ove "trgovačke firme obezbijedi stotine miliona KM kojim možemo pokrenuti ‘Agrokomerc’, ‘Krivaju'", te da niko nije ponudio kvalitetniji projekt.

Potpisnik ugovora Žolt Hernadi, predsjednik Uprave MOL-a, kazao je da je ovo veliki korak, te situacija u kojoj svi dobijaju.

"Od ‘Energopetrola’ planiramo napraviti giganta. Unijećemo sve potrebne promjene u smislu kvaliteta i poboljšanju usluga i građani će ih uskoro moći vidjeti", rekao je Hernadi.

Predsjednik Uprave INA Tomislav Dragičević, potpisnik ugovora u ime ove firme, dodao je da će u drugoj fazi cijena goriva će ići prema dolje.

Direktor "Energopetrola" Namik Bušatlić, posljednji potpisnik ugovora, istakao je da je dokapitalizacija spas kompanije i potvrda da će radnici ostati pod krovom svoje firme.

Franjo Božić, direktor firme INA BH, kazao je da bi nova uprava u "Energopetrolu" mogla biti formirana za dva mjeseca, te da je prvi korak konzorcija obezbijediti dovoljne količine goriva na pumpama.

Prema ugovoru, MOL/INA će u naredne tri godine investirati 150 miliona KM, sa 60 miliona KM sanirati dugove "Energopetrola", zadržati svih 1.059 radnika, te izmiriti oko pet miliona KM gubitaka ove firme iz prošle godine, kao i gubitke u ovoj godini u visini prošlogodišnjih. U vlasništvu FBiH biće 22 odsto kapitala "Energopetrola", a preostalih 11 odsto ostaje malim dioničarima. Konzorcij će Vladi FBiH isplatiti 10,2 miliona KM naknade za prava za dokapitalizaciju.

Terminali "Energopetrola" u Pločama, Živinicama, Mostaru i Blažuju, te investiciona ulaganja u hotel "Maršal" na Bjelašnici biće prenijeti iz poslovnih knjiga ove firme na FBiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Ambasade Republike Hrvatske u BiH, kao i veliki broj novinara iz Hrvatske.

Radnicima zagarantovana sva prava

Predstavnici Koordinacionog odbora Sindikata "Energopetrola" i konzorcija INA/MOL potpisali su juče Memorandum o socijalnom paketu kojim se radnicima ove bh. naftne kompanije garantuje da će imati sva prava koja su do sada imali. "To je minimum koji ćemo imati i podrazumijeva plaćen prevoz, topli obrok, noćni i prekovremeni rad, redovnu platu, petodnevnu radnu nedjelju. Svih 1.059 radnika ostaje na svom radnom mjestu najmanje tri godine. Imaju obezbijeđenu egzistenciju, a ulaganje 150 miliona KM garantuje da će ostati nakon tri godine i da će biti zaposleno još radnika", kazao je Nusret Mamić, predsjednik Koordinacionog odbora Sindikata "Energopetrola".

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku