hamburger-icon

Kliker.info

IGK o snažnoj kampanji negatora genocida : Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista u Kanadi neće proći !

IGK o snažnoj kampanji negatora genocida : Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista u Kanadi neće proći !

06 Maja
07:31 2024

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se saopćenjem za javnost povodom informacija o organizovanoj kampanji kanadskih negatora genocida koji aktivno djeluju nakon što je ova zemlja 23. aprila objavila da će biti jedan od kosponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Oni ističu kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik žele da bar jedna od sedam najrazvijenijih država u svijetu odustane od kosponzorstva rezolucije ali to im, poručuju iz IGK, u Kanadi neće proći.

U nastavku prenosimo njihovo saopćenje:

– Kanada je zvanično objavila 23. aprila da će biti kosponzor Rezolucije ‘Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995” koju će uskoro usvojiti Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Odmah poslije toga organizovana je snažna kampanja kanadskih negatora genocida protiv kanadskog kosponzorstva. Poslana su pisma najodgovornijim političkim i akademskim subjektima u Kanadi. Poslane su i prijetnje direktoru i članovima Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.

IGK je na to odgovorio činjenicama.

Kanada još od 2010. godine, 11. juli obilježava kao “Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”. Od 2015. godine se genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu uključuje kao dio „Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu“ svakog aprila u Kanadi. Genocid u Srebrenici se već izučava u pojedinim kanadskim obrazovnim institucijama. U Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu se nalazi stalna izložba o genocidu u Srebbrenici. U kanadskom gradu Windsoru je podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici. Kanadski parlament je organizovao peticiju kojom se traži od Vlade Kanade krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici u Kanadi.

Na anticivlizacijsku kampanju negatora genocida u Kanadi, IGK je odgovorio aktivizmom protiv govora mrženje i isticanjem potrebe za tolerancijom na bazi istine, pravde, kulture sjećanja i poštovanja presuda međunarodnih sudova.

Još jednom podsjećamo negatore Srebreničkog genocida u Kanadi da Rezolucija nigdje ne spominje srpski narod, Srbiju niti entitet RS. Spominju se samo presude međunarodnih sudova. Anticivilizacijska propaganda u Kanadi i svijetu je učinila nešto što je nezamislivo, da zločin pojedinaca koji su počinili genocid navlači sprskom narodu i da obmanjuje narod da im se Rezolucijom stavlja na teret da su počinili genocid.

Rezolucija ima za cilj sjećanje kroz edukativne programe koji se donose na svjetskom nivou u ime propitivanja, promišljanja i odnosa prema onome što se dogodilo u Srebrenici. To je civilizacijska mjera da se opomene svijet, kroz sumiranje rezultata do kojih su došli međunarodni sudovi kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo. Rezolucija je i opomena Ujedinjenim nacijama zato što su propustili da zaštite Srebrenicu kao zaštićenu zonu.

Oni koji se protive usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama pokazuju ozbiljno civilizacijsko, moralno i pravno posrnuće.

IGK je formirao poseban tim sastavljen od istraživača genocida, aktivista ljudskih prava i sloboda i pravnih stručnjaka koji će odgovoriti na ove anticivilizacijske akcije.

Želja Vučića i Dodika uz pomoć plaćenih ruskih lobista čiji zajednički timovi su isplanirali anticivilizacijske akcije protiv Rezolucije je da bar jedna velika država, članica sedam najrazvijenijih država u svijetu, odustane od kosponzorstva. Neće uspjeti u tome u Kanadi, saopćeno je iz IGK.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku