hamburger-icon

Kliker.info

IGK: Nakon rehabilitacije Draže Mihajlovića BiH treba obnoviti tužbu protiv Srbije

IGK: Nakon rehabilitacije Draže Mihajlovića BiH treba obnoviti tužbu protiv Srbije

18 Maja
17:19 2015

IGK11Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) smatra da nakon rehabilitacije zločinačke ideje i njenih sljedbenika u Srbiji, Bošnjaci i svi bosanskohercegovački antifašisti imaju pravo, obavezu i dužnost da obnove tužbu za agresiju i genocid protiv Srbije.

– Rahabilitacija četničkog pokreta i njegovog vođe Draže Mihailovića, jednog od najvećih ratnih zločinaca, dokaz je da je četnički neofašizam doveo do najvećeg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata – genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, “zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija“ 1995, dokaz da se u Srbiji i dalje nisu odrekli fašističke agresivno genocidne ideologije i politike te dokaz neophodnosti revizije tužbe BiH za agresiju i genocid protiv Srbije – stav je ove organizacije.

IGK podvlači da je rehabilitacija Mihailovića još jedan u nizu dokaza da je kraj Drugog svjetskog rata bio samo vojna pobjeda. Pobijeđene su bile samo fašističke države i njihove vojske, ali nije bio pobijeđen fašizam kao povijesna praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac.

-Fašizam je preživio i sada se vraća tamo gdje je bio pobijeđen. Četništvo se uz blagoslov i podršku srpske pravoslavne crkve, srpskih akademskih i književnih krugova nakon zadnjeg genocida nad Bošnjacima, prenijelo u 21. stoljeće – ocjenjuju u IGK-u.

Naglašavaju da historijska i naučno-istraživačka istina, zasnovana na brojnoj dokumentacionoj građi u mnogim svijetskim naučnim arhivama, jasno potvrđuje da je četnički pokret Draže Mihailovića fašističkog, zločinačkog i genocidnog karaktera.

-Svjesno falsifikujući historijske činjenice u Srbiji su zakonskim mjerama izjednačeni fašisti sa antifašistima, čime je ponovo došla do izražaja obmana domaće i svjetske javnosti i izdaja vlastitog naroda, na čijim je pozicijama bio i ostao četnički pokret Draže Mihailovića – poručuju iz IGK-a.

Upozoravaju da je rehabilitacija Draže Mihailovića zločinački čin, s dalekosežnim posljedicama. Tim zločinačkim činom, dodaju, rehabilitiran je neofašizam, izvršen zločin nad istinom i pravdom, ponižen ne samo internacionalni antifašistički pokret, nego i UN, Evropska unija i sve internacionalne institucije zasnovane na ljudskim pravima i slobodama.

-Polazeći od historijske činjenice da su najveći zločini četnika izvršeni na tlu BiH, kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u nedavnoj agresiji i genocidu, polazeći od antihumanog, anticivilizacijskog postupka srpskog pravosuđa koji strašno ponižava antifašizam, istinu, pravdu, žrtve, Bošnjaci moraju odgovoriti obnovom tužbe za agresiju i genocid protiv Srbije – zaključuju u IGK-u.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku