hamburger-icon

Kliker.info

I pored većine novi neuspjeh : Propao pokušaj republikanaca da ukinu Obamacare

I pored većine novi neuspjeh : Propao pokušaj republikanaca da ukinu Obamacare

18 Jula
15:00 2017

Još dvojica američkih republikanskih zastupnika usprotivila su se stranačkom prijedlogu koji bi trebao zamijeniti Obamacare, što znači da zakon u predloženom obliku ne može proći u Kongresu.

“Nažalost, sada je posve jasno da pokušaj ukidanja i zamijene propalog Obamacarea neće proći”, rekao je vođa senatske većine Mitch McConell.

Nakon što republikanski zakon nije prošao, predsjednik Donald Trump ponovo je pozvao stranačke kolege da ukinu Obamacare i rade na prijedlogu koji bi dobio potporu demokrata.

“Republikanci trebaju odmah ukinuti propali ObamaCare i raditi na novom planu zdravstvenog osiguranja od nule. Demokrati će nam se priključiti!”, napisao je na Twitteru Trump.

Novi neuspjeh republikanaca

Dvojica senatskih konzervativaca objavila su samo nekoliko sati ranije da neće podržati najnoviju verziju prijedloga kojim bi se zamijenio zakon o zdravstvenom osiguranju bivšeg predsjednika Baracka Obame iz 2010. godine.

Nakon što su se senatori Mike Lee i Jerry Moran priključili Susan Collins i Radnu Paulu, uz već postojeće protivljenje demokrata, McConell više nema dovoljno glasova da progura republikanski zakon u Senatu sa 100 mjesta.

To je posljednji u nizu neuspjeha republikanaca, unatoč tome što imaju većinu i u Senatu, i u Predstavničkom domu Kongresa.

Do njega je došlo sedam godina od obećanja biračima da će ukinuti Obamacare budu li kontrolirali parlament i Bijelu kuću.

Javnost želi Obamin zakon

No, ankete pokazuju da javnost želi Obamin zakon više nego republikanske alternative.

Kongresni odbor za budžet izračunao je da bi republikanski zakon doveo do gubitka osiguranja za 18 do 23 miliona ljudi.

Republikanci uporno tvrde da Obamacare košta previše, a demokrati ustrajavaju u tome da neće sarađivati s republikancima na novom zakonu koji bi ukinuo Obamacare, nego samo na tome da ga se popravi.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku