hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatska bi izgubila spor sa BiH zbog granice u Neumu

Hrvatska bi izgubila spor sa BiH zbog granice u Neumu

12 Juna
15:30 2008

Na Prvoj međunarodnoj konferenciji o pomorskoj znanosti, koja je jučer održana u Splitu, više učesnika upozorilo je da je Hrvatska u proteklih nekoliko godina sklapala štetne sporazume o razgraničenju na moru sa susjednim državama, uključujući i BiH.

Hrvatski stručnjaci upozorili su da bi Hrvatska, ako dođe do pravnog spora sa BiH zbog granice u Neumu, vjerovatno izgubila.

Prema riječima profesora Sveučilišta u Splitu dr. Davorina Rudolfa mlađeg, protokol za Hrvatsku je nepovoljan i štetan, kao i sporazum sa BiH o razgraničenju, koji su 1999. godine potpisali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

– Tim sporazumom otočići Mali i Veliki Školj te sjeverni dio vrha poluotoka Klek pripali su BiH, iako su do 1990. godine pripadali Hrvatskoj – rekao je dr. Rudolf, dodavši da bi u slučaju da BiH odluči ići na međunarodni sud u vezi s tim sporazumom, Hrvatska vjerovatno izgubila i taj spor.
 
Hrvatske vlasti već godinama odbijaju ratificirati potpisani sporazum tvrdeći da novi dokazi govore da Mali i Veliki Školj i vrh poluotoka Klek pripadaju toj zemlji. Od pitanja razgraničenja uveliko zavisi i pravo Hrvatske da gradi most kopno – Pelješac, čiji će se prvi obrisi, kako najavljuju izvođači, vidjeti najesen.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u izjavi za "Dnevni avaz", komentirajući tvrdnje hrvatskih stručnjaka, kaže da će to biti jedno od pitanja na razgovorima Međudržavnog vijeća BiH i Hrvatske koji će uskoro biti održani.

– Na narednoj sjednici Vijeća ponovo ćemo delegirati to pitanje. Cilj nam je pitanje granice riješiti u skladu s dobrosusjedskim odnosima na temelju dijaloga – kaže Alkalaj.

(dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku