hamburger-icon

Kliker.info

Hoyt Brian Yi zaprijetio : Odgovorni za kršenje Dejtona snosit će posljedice

Hoyt Brian Yi zaprijetio : Odgovorni za kršenje Dejtona snosit će posljedice

03 Augusta
07:16 2015

Brajan Ji1Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebali bi se usredsrijediti na provođenje dogovorene ambiciozne agende ekonomskih, socijalnih i političkih reformi, poruka je zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Brajana Jija (Hoyt Brian Yi), prenosi Glas Amerike. Sjedinjene Države su protiv svih poteza, među kojima je i planirani referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojima se krše Dejtonski sporazum i Ustav BiH, poručuju američki zvaničnici u Vašingtonu i upozoravaju da će svi odgovorni snositi posljedice.

Pomoći BiH Ostale inicijative, kako naglašava, koje su protiv Dejtonskog sporazuma i odvlače pažnju s reformi nisu u interesu zemlje.

– Bilo koji potez, bez obzira na to je li riječ o referendumu, zakonu ili političkoj izjavi, kojim se pokušava razbiti ili ugroziti Dejtonski sporazum nije u interesu zemlje. Tome se protivimo. Svim svojim kolegama i liderima u BiH stavili smo do znanja da se protivimo takvim mjerama. Jasno smo im prenijeli da ćemo lidere smatrati odgovornim za njihove postupke, ili onima koji potiču napredak Bosne prema euroatlantskoj budućnosti ili ako izaberu da idu protiv Ustava, Dejtona, napora međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini. U tom slučaju, morat će biti spremni da snose posljedice – rekao je Ji.

Ne precizirajući o kojim je posljedicama riječ, zvaničnik Stejt departmenta podsjeća da su SAD i ostatak međunarodne zajednice uložili mnogo u BiH i upozorava da je za opstanak aktuelnog partnerstva potrebno da bude ispoštovano dogovoreno.

– Ako lideri u BiH ispune svoje obaveze, primijene sporazume koje su podržali, uključujući i Reformsku agendu, imat će daljnju podršku. Ali, ako rade protiv interesa zemlje, Ustava i Dejtona i međunarodne zajednice, onda nećemo moći raditi u partnerstvu s njima. Ima mnogo političara u BiH koji bi radije razgovarali o drugim pitanjima osim o Reformskoj agendi, koji se radije ne bi suočili s teškim izazovima poboljšanja ekonomske situacije u svojoj zemlji, entitetu. Ima političara koji možda radije ne bi napredovali ka Evropskoj uniji zato što imaju bolji položaj u statusu quo – kaže on.

U uvjetima nestabilne političke situacije, za koju i dalje niko nema rješenje, BiH se suočava i s veoma ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom – nasilnim ekstremizmom i navodnim utočištima pripadnika Islamske države u zemlji. Ji ističe da je riječ ne samo o bosanskom nego i regionalnom problemu.

– To je problem koji rješavamo u tijesnoj saradnji s partnerima u BiH. Drago nam je što je vlada BiH jedna od članica koalicije protiv ISIL-a i što radi veoma naporno da izradi nacionalnu strategiju protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Nastavit ćemo sarađivati s policijom, vladom, kolegama iz obavještajne zajednice da bismo se borili protiv tog izazova – istakao je on.

Borba protiv terorista, potcrtava Ji, pitanje je koje prevazilazi politiku. Građani razumiju da je riječ o ozbiljnoj prijetnji protiv koje se mora boriti cjelokupno društvo, od policije do vjerskih lidera i medija, zaključuje američki zvaničnik.

– Referendum je nepromišljen, opasan Dodikov potez – kaže Robert Hend, zvaničnik Helsinške komisije, za američki medij.

Takvim potezima i provokativnim akcijama predsjednik RS Milorad Dodik pokušava očuvati političku moć, kategoričan je Hend.

– Najbolji put je vidjeti kako Bosna može funkcionirati na demokratski način iz 21. stoljeća, kada je riječ o toleranciji, poštovanju ljudskih prava i napretku ka integracijama. Njega ne vidim kao nekoga ko bi to uradio u ovom trenutku – navodi on.

Osudi referenduma treba se pridružiti i Beograd, kaže Hend.

– U Srbiji će, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, biti različitih mišljenja, zbog čega liderstvo premijera Vučića postaje ključno. Također se nadamo i snažnijem liderstvu predsjednika Nikolića, da pokaže punu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i da pomogne da ona bude zemlja 21. stoljeća, a ne 19., kako je Dodik pokušava napraviti – kaže on.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku