hamburger-icon

Kliker.info

Hoyt Brian Yee u Senatu : „Nacionalistički lideri RS žele da iskoriste slabe bh. državne institucije!“

Hoyt Brian Yee u Senatu : „Nacionalistički lideri RS žele da iskoriste slabe bh. državne institucije!“

15 Juna
15:58 2017

“Balkan se suočava sa ozbiljnim izazovima, unutrašnjim i vanjskim prijetnjama koje, ako budu zanemarene mogu imati teške posljedice na zapadni Balkan, Evropu i Sjedinjene Američke Države”, izjavio je jučer na saslušanju u Vanjskopolitičkom odboru američkog Senata Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Hoyt Yee je govorio na sesiji Potkomiteta za Evropu posvećenoj „jačanju demokratije te sprečavanju negativnih stranih utjecaja u jugoistočnoj Evropi“, kojom je predsjedavao senator Ron Johnson.

„Unutrašnje slabosti su učinile zapadni Balkan ranjivim na vanjske utjecaje. Slabe institucije, manjak vladavine prava, loše upravljanje neslobodni mediji te korupcija su prisutni u regiji.

To ugrožava mlade demokratije i otvara prostor destabilizirajućim akterima, uključujući nasilne ekstremiste, organizirane kriminalne grupe i zemlje koje žele negativan utjecaj, poput Rusije“, rekao je Yee.

Pohvalio je sve države regije koje su partneri SAD-a u borbi protiv terorizma, ali je upozorio na slabosti institucija i korupciju, gdje je kao primjer naveo Makedoniju i BiH.

“Nacionalistički lideri u RS-u pokušavaju da iskoriste slabe državne institucije da bi ojačali politiku podjela koja može dovesti do povratka nasilju. 

Bošnjački i hrvatski lideri često pokazuju provokativno ponašanje koje ne pomaže. Vjerujemo da BiH treba mnogo više političkih i ekonomskih reformi da prevaziđe ovu opasnu ranjivost. 

Unutrašnji problemi otvaraju vrata vanjskim prijetnjama poput one iz Rusije koja želi skrenuti države s evroatlantskog puta”, naveo je, između ostalog, zvaničnik američkog State Departmenta u Senatu.

Kada je u pitanju ruski utjecaj on je istaknuo da Moskva pokušava kroz prikrivene ili poluprikrivene operacije podržavati određene političke stranke, grupe ili putem malih investicija ostvarivati politički utjecaj.

Uz to, Moskva koristi i energetsku ovisnost regiona o ruskom gasu te pokušava ojačati i vojnu saradnju.Istaknuo je da se cijeli region suočava s prijetnjom nasilnog ekstremizma te da vlade u regiji nisu u stanju same se izboriti s ovim problemom iz niza razloga.

Hoyt Yee je rekao da su bh. političke institucije duboko nefunkcionalne te da SAD nastavlja raditi s liderima i evropskim partnerima da ohrabre provođenje reformi prije izbora 2018. godine.

“Naši ciljevi na Balkanu su ambiciozni, ali smo predani u naporima da regija bude priključena porodici evropskih demokratija, prosperitetnih nacija i partnera SAD-a u zajedničkim interesima”, rekao je  Yee.

Osim njega na saslušanju su govorili i predstavnici nevladinih organizacija Damon Wilson iz Atlanskog vijeća, Majda Ruge s John Hopkins univerziteta u Washingtonu te Ivana Cvetković-Bajrović. Wilson je, između ostalog rekao da je „Zapadni Balkan trebao biti riješen problem“.

“Barem je trebao biti riješen tako da ga Amerikanci mogu povući i predati Evropljanima da završe posao. 

Ali, to nije slučaj”, rekao je Wilson. I ostali učesnici u saslušanju su u svojim istupima podržali jači utjecaj SAD-a u regiji te pozvali Washington da učini dodatne napore za stabilizaciju cijelog regiona, uključujući i BiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku