hamburger-icon

Kliker.info

Hoće li Lajčak 14. januara napustiti dužnost u BiH

Hoće li Lajčak 14. januara napustiti dužnost u BiH

06 Januara
14:34 2009

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, mogao bi napustiti tu funkciju i otići na mjesto šefa diplomatije svoje zemlje – Slovačke, pišu jučer "Hospodarske noviny" pozivajući se na pouzdane izvore u kabinetu slovačkog premijera. Jedan od najutjecajnijih slovačkih dnevnih listova objavio je informaciju da vladajuća stranka SMER premijera Roberta Fica želi da dosadašnjeg šefa diplomatije Jana Kubiša, koji odlazi za ambasadora pri UN-u u Ženevi, zamijeni Miroslav Lajčak. Posebno znakovito zvuči i zvanična najava iz ureda slovačkog premijera da će novi ministar vanjskih poslova biti predstavljen već na sjednici vlade 14. januara ove godine. Ured visokog predstavnika u Sarajevu, kako nam je jučer rečeno iz Službe za odnose s javnošću, ne "komentira medijske špekulacije". Slovački list navodi i Lajčakovu izjavu o cijelom slučaju.- To su nagađanja, a ja ne nagađam – kazao je Lajčak na vijest da bi upravo on mogao biti imenovan za novog slovačkog ministra vanjskih poslova. Kako je "Dnevnom avazu" potvrđeno iz izvora u Bratislavi, vijest da je Lajčak jedan od kandidata za novog šefa diplomatije dolazi iz vrha jedne od vladajućih slovačkih stranaka.
Karijerni diplomata                                                    Lajčak je jedan od tri ozbiljna kandidata. Slovačka vlada zadovoljna je njegovim radom. Međutim, on nije jedini i postoje velike razlike u vezi s imenom novog ministra. Prema koalicionom dogovoru vladajućih stranaka, upravo SMER-SD treba imenovati šefa diplomatije, a jedan od potpredsjednika te stranke potvrdio je Lajčakovo ime – kazao nam je izvor iz glavnog grada Slovačke. Kao jedan od argumenata za potvrdu informacije o mogućoj novoj funkciji visokog predstavnika "Hospodarske noviny" navode i činjenicu da će međunarodna zajednica uskoro razmatrati i odluku o zatvaranju OHR-a. Lajčak je karijerni diplomata, a i naši izvori govore da će takvu šansu, bude li mu pružena, teško odbiti, iako tvrdi da njegov posao u BiH nije završen.
Mogući nasljednici  Svoboda, Ahern i Paten          Funkcija šefa diplomatije nije mjesto koje se olako odbija, ali ako Lajčak ode prije odluke o sudbini OHR-a, otvara se ozbiljno pitanje pozicije visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH. Još odranije unutar EU postoji mišljenje da slovački diplomata nije dorastao funkciji te da ga treba naslijediti "snažnija politička ličnost", o čemu je javno progovorio austrijski član Evropskog parlamenta Hanes Svoboda (Swoboda). Informacije govore da je upravo Svoboda jedan od zainteresiranih za Lajčakovo mjesto. Osim Svobode, kao snažnije političke ličnosti koje bi mogle naslijediti Lajčaka spominju se i Berti Ahern (Bertie), bivši premijer Irske, te Kristofer Paten (Christopher Patten), bivši evropski komesar za vanjske poslove.   (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku