hamburger-icon

Kliker.info

HNK: U posljednje tri godine u 8.000 saobraćajnih nesreća poginule 74 osobe, 1730 povrijeđeno

HNK: U posljednje tri godine u 8.000 saobraćajnih nesreća poginule 74 osobe, 1730 povrijeđeno

06 Marta
21:19 2007

U posljednje tri godine, zaključno sa januarom ove godine na cestama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona dogodilo se nevjerovatnih oko 8000 nesreća u kojima je su poginule 74 osobe, a  čak 1720 ih je povrijeđeno! Ovu informaciju potvrdio je za «Dnevni avaz» portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak, ističući najvjerovatnu činjenicu:


– Hercegovačko-neretvanski kanton zauzima neslavno mjesto u BiH kako privi po broju nesreća sa teškim posljedicama, odnosno po broju stradalih osoba u saobraćajnim nesrećama u odnosu na broj stanovnika i broj vozila. Mi smo, dakle, prvi  u BiH, a BiH prvo mjesto na toj neslavnoj listi zauzima u Evropi – kaže nam portparol Bošnjak. To praktično znači da je Hercegovačko-neretvanski kanton prvi u Evropi   po broju stradalih u saobraćajnim nesrećama!

Bošnjak ovo objašnjava činjenicom da HNK zauzima veliku površinu, čak petinu BiH, te da se nalazi na glavnom putu prema moru. Posebno su tragični magistralni putevi M-17, iz Sarajeva  prema Mostaru i magistralni put M-16/1 iz Mostar  prema Širokom Brijegu gdje je u zadnjih tri godine poginulo oko 55 osoba. Na ovim «cestama smrti» postoji veliki broj tzv. crnih tačaka na kojima gine najveći broj naših sugrađana.

– Ovdje postoji veliki broj crnih tačaka. One su poznate kao mjesta na kojima se dešava najveći broj.  Poznate crne tačke na magistralnom putu M-17 su Komadinovo vrelo kod Jabalanice, Salakovac, Bijela, i prva krivina u lijevom smjeru u mjestu Buna…  – kaže Bošnjak. Posebno je tragična  krivina u mjestu Međune – Prolog na magistralnom putu M – 16/1 iz Mostara prema Širokom Brijegu gdje je život izgubio veliki broj građana. Samo u ponedjeljak 26. februara  na ovom mjestu su se dogodile dvije izuzetno teške nesreće u kojima je jedna osoba poginula, a sedam teško i lakše povrijeđeno. – Na ovoj crnoj tački dešavaju se izuzetno teške nesreće i to često sa smrtno stradalim osobama. A samo intervencijom na dionici od 80 metara na ovoj cesti bi se riješio problem i sve ovo ne bi se dešavalo- ističe Bošnjak.  

(kliker.info/avaz) 

Bošnjak: Uzaludni apeli

Portparol Bošnjak  kaže da je MUP HNK pisao brojne zahtjeve nadležnim državnim organima da se na crnim tačkama u HNK prilagodi saobraćajna signalizacija,  istaknu posebni znakovi opasnost ili izvrše određena građevinsko -arhitektonska rješenja i intervencije.  No, uglavnom su to bili uzaludni apeli.  – Interes bi bio države BiH,  policije, osiguravajućih kuća i građana uopće je da se da se  riješe problemi mjesta gdje se često dešavaju tragedije – istakao je Bošnjak.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku