hamburger-icon

Kliker.info

Hladnoratovski osmjesi u Sankt Peterburgu : Samit G20 u sjeni rata u Siriji

Hladnoratovski osmjesi u Sankt Peterburgu : Samit G20 u sjeni rata u Siriji

05 Septembra
18:28 2013
Osmi samit država članica G20 počeo je u Sankt PeteOsmi samit država članica G20 počeo je u Sankt Peterburgu u sjeni rasprave o vojnoj intervenciji u Siriji.Najavljeno je da će lideri svjetskih sila razgovarati o ekonomskom rastu i zapošljavanju, ali jedna od glavnih tema razgovora čelnika 34 zemlje i organizacije, je i moguća intervencija u Siriji.Oprečne izjave britanskog premijera Davida Camerona i predstavnika Rusije obilježile su prvi dan samita.

Britanski premijer David Cameron u razgovoru s britanskim novinarima rekao je da osim podataka koje imaju inspektori Ujedinjenih nacija (UN) postoje dodatni dokazi da je Assadov režim koristio hemijsko oružje protiv civila.Portparol ruskog lidera Vladimira Putina rekao da su ocjene Amerike daleko od uvjerljivih i pozvao Amerikance da obustave pripreme za vojnu intervenciju u Siriji.Rusija je poručila da ne blokira nikakvu odluku, već poziva partnere na razumijevanje dok UN ne izađe s podacima.Analitičari ističu da je ovo možda prva runda pregovora koju je dobio Putin, javlja naš reporter.Stav Kine je da bi vojna intervencija ugrozila globalnu ekonomiju, dok je Evropska komisija saopštila da se zalaže za političku, a ne vojnu intervenciju, te da treba raditi na održavanju mirovne konferencije.
 
Putin: Kerry je lažov
 
Na samom početku samita G20, Obama i Putin sreli su se na 20 sekundi i rukovali, no prije početka sastanka, Putin je nazvao američkog državnog sekretara Johna Kerryja lažovom."Gledao sam debatu u Kongresu. I kada su pitali sekretara Kerryja je li Al-Kaida u Siriji, Kerry je rekao: ‘Ne, službeno tvrdim da oni nisu tamo’. Pobunjenici znani kao Al-Nusra front su dio Al-Kaide. Kerry i ostali znaju to. Nije mi se svidjelo vidjeti to. Mi komuniciramo s njima, s tim ljudima. Ali on laže otvoreno, i zna da laže", rekao je ruski predsjednik.Kremlj je šokiran izjavama američkog Ministarstva odbrane koje sugerišu da je Rusija snabdijevala Siriju hemijskim oružjem. Šef kabineta ruskog predsjednika Sergej Ivanov  nazvao ih je besmislicama i lažima.Na pitanje odakle Siriji hemijsko oružje, američki ministar odbrane Chuck Hagel, juče je pred Senatom odgovorio da ih snabdijeva Rusija.Press-služba Pentagona objavila je danas saopštenje kojim pojašnjava tu Hagelovu izjavu, navodeći da sirijski režim ima decenijama star program hemijskog naoružanja, a da Rusija Assadov režim snabdijeva različitim vrstama vojne opreme, od čega nešto može da se iskoristi i za sporni program.Analitičari tvrde da je na samitu značajna uloga njemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi mogla doprinijeti tome da Moskva i Washington zauzmu zajednički stav pred UN-om.Merkel, ipak, smatra da su male šanse za zajedničku deklaraciju Savjeta bezbjednosti UN-a o Siriji. 
 
Ekonomska pitanja
 
G20 je nastao da bi se rješavala finansijska i ekonomska pitanja. Najavljene teme samita su borba za unapređenje globalne ekonomije, ali i borba protiv izbjegavanja naplaćivanja poreza.Moskva pokušava da riješi problem oligarha koji drže novac u inostranstvu i ne plaćaju porez.Također, bit će riječi o zapošljavanju mladih i razvoju ekonomije.
 
Samit G20: Globalna ekonomija u sjeni Sirije

 
Jake snage sigurnosti dočekale su najvažnije goste Sankt Peterburga uoči početka samita G20.Dok se čeka jedinstven stav Evropske unije o Siriji, evropski zvaničnici saopštili su u Rusiji da postoje obavještajni podaci koji potvrđuju da je za napad hemijskim oružjem odgovoran Assadov režim."Ne postoji vojno rješenje za konflikt u Siriji, samo političko rješenje može zaustaviti užasno krvoproliće, veliko kršenje ljudskih prava i dalekosežno razaranje Sirije. Previše života je već izgubljeno i previše ljudi već dugo pati", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy.Nakon razgovora sa japanskim premijerom, Obama je ocijenio je kako sa njim dijeli stav da je upotreba hemijskog oružja u Sirija bila kršenje međunarodnog prava.
 
Apeli za političko rješenje
 
S druge strane, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Lakhdar Brahimi urgirat će na marginama samita da uskoro bude održana međunarodna konferencija sa temom završetka rata u toj zemlji. Pojedini aktivisti ocjenjuju da je to dobar znak."Vjerujemo da G20 nije mjesto gde treba donositi odluke, jer je to klub odabranih nacija koje za sebe kažu da su najveće ekonomske sile. Mjesto odlučivanja su Ujedinjene nacije, a ovdje su trenutno sve članice Savjeta bezbjednosti. Zbog toga mislim da je dolazak specijalnog izaslanika dobar znak. Nadamo se da će ovo pitanje biti vraćeno Ujedinjenim nacijama i da će biti preduzete političke aktivnosti", rekao je Michael Switow iz grupe za smanjenje siromaštva One.Da svjetski lideri treba da ostave po strani beskorisno traganje za vojnim rješenjem, poručio je i Papa Franjo u pismu Vladimiru Putinu uoči konferencije G20.Na marginama samita sastali su se ruski i kineski predsjednik i naglasili važnost dobrih odnosa dviju zemalja. Putin se sreo i sa japanskim i italijanskim premijerom. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku