hamburger-icon

Kliker.info

HISTORIJSKI DAN: POTPISAN SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU SA EU

HISTORIJSKI DAN: POTPISAN SPORAZUM O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU SA EU

16 Juna
22:41 2008

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, evropski komesar za proširenje Olli Rehn i ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjedava EU-om, u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja i visokog predstavnika EU za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javiera Solane, potpisali su danas u Luxembourgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU.

Sporazum je potpisan na neodređeno vrijeme s ciljem doprinosa ekonomskoj i političkoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.  

Sklapanjem Sporazuma, BiH će zahvaljujući "evolutivnoj klauzuli" potvrditi status zemlje potencijalnog kandidata. 

SSP na odgovarajući način uređuje odnose Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom u sva tri stuba Unije (Evropska zajednica, ekonomske politike i zajedničko tržište, zatim zajednička vanjska i sigurnosna politika, te pravosuđe i unutarnji poslovi).

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sastoji se od 10 poglavlja. To su opća načela, politički dijalog, regionalna saradnja, slobodno kretanje roba, kretanje radnika, poslovni planovi, pružanje usluga, kapital, zatim usklađivanje prava, provedba prava i pravila tržišnog natjecanja, pravosuđe i unutrašnji poslovi, oblici saradnje, finansijska saradnja, te na kraju institucionalne, opće i završne odredbe.

Po značaju odredaba koje se bave pitanjem trgovine mnogi smatraju SSP i trgovinskim sporazumom. 

Potpisivanjem Sporazuma BiH počinje da otvara svoje tržište, odnosno da smanjuje i ukida carine na dogovorene grupe proizvoda. Prije svega, ukidanje carina u najbržem vremenskom roku je predviđeno za sirovine iz Evropske unije za kojim postoji potreba u BiH i drugim proizvodima gdje BiH nema mogućnost daljneg razvoja. 

Najveći stupanj zaštite će zadržati određeni poljoprivredni proizvodi, a neki će čak biti zaštićeni i nakon isteka prijelaznog perioda od šest godina.

S obzirom da je Sporazum mješovitog karaktera, da bi stupio na snagu u potpunosti mora biti potvrđen (ratificiran) u svim parlamentima zemalja članica, Evropskom parlamentu i Parlamentu BiH. 

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH je stupila u prvi ugovorni odnos sa Evropskom unijom. Zadatak BiH je da provede dogovorene odredbe iz Sporazuma i da nastavi sa svojim aktivnostima i ispunjavanju kriterija za punopravno članstvu. 

EU POTVRĐUJE EVROPSKU PERSPEKTIVU ZAPADNOG BALKANA

Evropska unija uputila je u ponedjeljak iz Luxembourga poruku ohrabrenja zemljama zapadnog Balkana u kojoj potvrđuje njihovu evropsku perspektivu i nakon što su irski birači odbacili Lisabonski ugovor.

"Evropska unija ostaje čvrsto predana evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i potiče zemlje u regiji da ispune potrebne uvjete", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova, koji su se u ponedjeljak sastali u Luxembourgu, javila je Hina.

To je prvi ministarski sastanak nakon neuspješnog referenduma u Irskoj. Na prijedlog nekoliko ministara vanjskih poslova, u zaključke o zapadnom Balkanu ubačena je ta poruka ohrabrenja, jer Lisabonski ugovor treba zamijeniti sadašnji Ugovor iz Nice, koji je dizajniran za
27 zemalja članica, koliko ih Unija danas broji.

Vijeće je u svojim zaključcima pozdravilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, kao "važan korak na putu te zemlje prema EU-u".

Ministri EU-a osudili su nasilne izgrede i druge nepravilnosti
tokom izbora u Makedoniji te zatražili od vlasti te zemlje da
provedu istragu o svim incidentima.

LAJČAK: OVO JE DAN ZA SLAVLJE, VEĆ SUTRA NOVE OBAVEZE

"Konačno je došao taj veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kada se možemo prisjetiti gdje su zemlja i njeni građani bili prije 13 godina, a gdje su sada“, izjavio je visoki predstavnik za BiH, Miroslav Lajčak na konferenciju za novinare uoči svečane ceremonije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Luxembourgu.

„Evropska unija je pokazala da želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao svoju buduću ravnopravnu članicu. Zato bi opravdano slavlje trebalo da završimo već danas, a sutra da se svi usredsrijedimo na izvršavanje obaveza i uvjeta koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, rekao je Lajčak. Dodao je da „današnjim potpisom BiH preuzima i formalnopravnu obavezu da će ići prema EU, što sve političke i državne lidere u zemlji obavezuje da povedu svoje građane ka konačnom cilju evropskih integracija“.

„Svi akteri u Bosni i Hercegovini bi od danas trebalo da pokažu i dokažu da su sposobni, da žele i da mogu izvršiti svoj dio obaveza“, rekao je Lajčak.

On je podsjetio i na nedavna istraživanja OHR-a po kojima „osamdeset i pet posto građana BiH želi evropsku perspektivu, što je ogromna podrška evropskim procesima i veoma snažna poruka za svakog političkog lidera u Bosni i Hercegovini“, rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li potpisivaNje SSP-a olakšava i ubrzava proces ustavnih promjena, Lajčak je rekao da su „ustavne promjene takvo pitanje od kojeg se ne može pobjeći ma šta ko o tome danas pričao, jer sa ovakvim ustavom kakav je danas BiH ne može postati punopravnom članicom Evropske unije“.

Lajčak je također potvrdio da je s potpisivajem SSP-a ispunjen i jedan od dva glavna uvjeta za transformaciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU, ali i da takav proces neće ići po automatizmu, „jer za ukidanje OHR-a, vlasti u Bosni i Hercegovini moraju prethodno ispuniti i neke dodatne uvjete, a među glavnim je i stvaranje uvjeta za samoodrživost Bosne i Hercegovine i sposobnost da samostalno nastavi procese evropskih integracija.

Na pitanje novinara da li je zabrinut za budućnost integracionih procesa nakon negativnog ishoda irskog referenduma o Lisabonskom reformskom ugovoru, Lajčak je izjavio da „to jeste vrlo ozbiljna poruka za Evropsku uniju, ali ne i prijetnja za nastavak procesa evropskih integracija. 

„Proširenje EU je jedno od najvažnijih strateških opredjeljenja EU i mi u BiH bi trebalo da budemo koncentrirani isključivo na ispunjavanje uvjeta za što brže približavaje statusu kandidata i kasnije punopravnom članstvu u EU“, izjavio je Miroslav Lajčak na konferenciji u za novinare u Luxembourgu. 

(Izvještaj: FENA)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku