hamburger-icon

Kliker.info

Henry Kissinger: Bliskost Rusije i Kine ne treba brinuti SAD

Henry Kissinger: Bliskost Rusije i Kine ne treba brinuti SAD

21 Marta
21:20 2015

kisinger12Jačanje odnosa između Rusije i Kine u kontekstu postojeće geopolitičke situacije je prirodan i razumljiv izbor  ovih zemalja, na koji Amerika ne može utjecati, izjavio je bivši državni tajnik SAD-a Henry Kissinger na ekonomskom forumu „Razvoj Kine“ u Pekingu.

„Rusija i Kina su u ovom trenutku zaista bliske. Čini mi se da je to prirodan izbor u sadašnjim uvjetima. Veza između Moskve i Pekinga ima dugu povijest i ove zemlje ne mogu biti razdvojene iz objektivnih razloga“, prenosi RIA Novosti.Po njegovom mišljenju, „bilateralni odnosi između Kine i Rusije su određeni isključivo vlastitom voljom“.

„Ne možemo ni na koji način utjecati na njihov razvoj“, istaknuo je bivši državni tajnik, dodavši da zbližavanje između Moskve i Pekinga nije razlog za zabrinutost Washingtona.
„Ne može se reći da bismo pokušali razdvojiti ove zemlje. Uzimajući u obzir sadašnju međunarodnu situaciju i regionalne geopolitičke uvjete, razumijemo uzroke razvoja kinesko-ruskih odnosa. Ali to ne znači da će ova ‘bliskost’ utjecati na kinesko-američke odnose“, istaknuo je Kissinger.

Istaknuo je da je Washingtonu potrebno gajiti normalne odnose s Moskvom.
„Rusija je zemlja koja se proteže kroz devet vremenskih zona. Ne treba pokušavati da se izolira. S tradicionalne točke gledišta, Rusija je dio zapadnog svijeta, ali sada je došlo do određenih nesuglasica. Smatram da je Washington zainteresiran za normalne diplomatske odnose s Ruskom Federacijom“, dodao je bivši šef američke diplomacije.

(Kliker.info-Seebiz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku