hamburger-icon

Kliker.info

Ekstremni vremenski uslovi otežavaju potragu : Helikopter sa predsjednikom Irana se očigledno srušio u maglovito planinsko područje

Ekstremni vremenski uslovi otežavaju potragu : Helikopter sa predsjednikom Irana se očigledno srušio u maglovito planinsko područje

19 Maja
20:00 2024

Helikopter sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, ministrom vanjskih poslova te zemlje i drugim zvaničnicima očigledno se srušio u nedjelju u planinskim sjeverozapadnim krajevima Irana.

Pokrenuta je velika operacija spašavanja u maglom obavijenoj šumi dok je javnost pozvana da se moli.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. Državna TV je saopštila da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici s Azerbejdžanom, oko 600 kilometara sjeverozapadno od iranske prijestolnice Teherana.

Sa Raisijem su putovali iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, guverner iranske provincije Istočni Azerbejdžan i drugi zvaničnici, izvijestila je državna novinska agencija IRNA. Jedan zvaničnik lokalne vlade koristio je riječ “srušio” da opiše incident, ali je priznao iranskim novinama da još nije stigao do mjesta događaja.

Ni IRNA ni državna TV nisu dale nikakve informacije o Raisijevom stanju.

Spasioci su pokušavali da stignu do lokacije, rekla je državna televizija, ali su ih ometali loši vremenski uslovi. Izvještaji govore o jakoj kiši i magli uz poneki vjetar. IRNA je to područje nazvala “šumom”.

Raisi je bio u Azerbejdžanu rano u nedjelju kako bi otvorio branu sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Brana je treća brana koju su dvije nacije izgradile na rijeci Aras.

Na fotografiji koju je dostavilo Predsjedništvo Irana vidi se iranski predsjednik Ebrahim Raisi na lokaciji Qiz Qalasi, treće brane koju su zajedno izgradili Iran i Azerbejdžan na rijeci Aras, 19. maj 2024.
Na fotografiji koju je dostavilo Predsjedništvo Irana vidi se iranski predsjednik Ebrahim Raisi na lokaciji Qiz Qalasi, treće brane koju su zajedno izgradili Iran i Azerbejdžan na rijeci Aras, 19. maj 2024.

Do posjete je došlo uprkos hladnim odnosima između dvije nacije, uključujući napad oružjem na ambasadu Azerbejdžana u Teheranu 2023. i diplomatske odnose Azerbejdžana s Izraelom, kojeg iranska šiitska teokratija smatra svojim glavnim neprijateljem u regionu.

Iran upravlja raznim helikopterima u zemlji, ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku dijelova. Zračna flota također uglavnom datira prije Islamske revolucije 1979. godine.

Raisi (63) je tvrdolinijaš koji je ranije vodio pravosuđe u zemlji. Smatra se da je štićenik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, a neki analitičari sugerišu da bi on mogao da zamijeni 85-godišnjeg lidera nakon njegove smrti ili ostavke na tu funkciju.

Raisi je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu 2021. godine, glasanju na kojem je zabilježen najmanji odziv u historiji Islamske Republike. Raisija su sankcionisale SAD dijelom zbog njegove umiješanosti u masovno pogubljenje hiljada političkih zatvorenika 1988. na kraju krvavog iransko-iračkog rata.

Pod Raisijem, Iran sada obogaćuje uranijum na nivoima koji su skoro na nivou oružja i ometa međunarodne inspekcije. Iran je naoružao Rusiju u ratu protiv Ukrajine, kao i pokrenuo napad dronovima i projektilima na Izrael usred rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Također je nastavio s naoružavanjem “proxy grupa” na Bliskom istoku, poput jemenskih Huti pobunjenika i libanonskog Hezbolaha.

(Kliker.info-AP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku