hamburger-icon

Kliker.info

Hećo zaustavio privatizaciju Aluminija

Hećo zaustavio privatizaciju Aluminija

19 Decembra
10:04 2006

Prvi je taj što je u početni bilans "Aluminija" ušlo i poljoprivredno zemljište, voćnjaci, vinogradi, pašnjaci, oranice, koji se nalaze u krugu firme.

Po zakonu, zemljište se ne može privatizirati ukoliko mu se ne promijeni namjena, tako da se ni rješenje o početnom bilansu ne može izdati dok se to ne riješiizjavio je Hećo.
Drugi razlog za poništenje početnog bilansa, naveo je resorni ministar, leži u činjenici da se privatizacija "Aluminija" ne može vršiti po Sporazumu koji su sklopili Vlada FBiH i ovaj kombinat, nego se taj proces mora voditi isključivo prema Zakonu o privatizaciji u FBiH. – Sporazumom je samo riješen imovinski odnos i on ne služi privatizaciji nego utvrđivanju vlasničke strukture. Agencija za privatizaciju FBiH (APF) mora primijeniti Zakon o privatizaciji i raspisati javni tender, kako bi se dobilo što više kvalitetnijih ponuda i bolja konkurencijska utakmica, a ne kako je to planirano da se raspiše pozivni tender koji ide ciljano prema samo određenim ponuđačimapojasnio je Hećo svoj stav. No, ni ovo nije sve čemu Hećo u Vladinom načinu rješavanja dugogodišnjeg problema statusa "Aluminija" zamjera.

Po njemu, sporno je i što u Sporazumu nema spiska dioničara.- Nigdje se i ne spominje spisak dioničara, prijeratnih radnika koji imaju prava na dioničarski kapital, nego se za njih tek predviđa nekakvo obeštećenje nakon prodaje. To nije uredu i ne smijemo se igrati s ljudima – dodao je resorni ministar.Hećo također katastrofalnom ocjenjuje i visinu iznosa koja je u početnom bilansu iskazana kao vrijednost "Aluminija".- U početnom bilansu je navedena cijena od 150 miliona KM, što je užasno malo za ovakvu stratešku firmu. Smatram da se ovaj gigant može prodati za barem tri puta veću cijenu. Neću dozvoliti da se sa "Aluminijem" desi novi "Energopetrol"- kategorično je poručio Hećo.Federalni premijer Ahmet Hadžipašić jučer kasno popodne za naš list je izjavio da još nije upoznat sa odlukom ministra Vahida Heće, tako da nije mogao ni komentirati taj potez.- Nisam vidio ministrovo rješenje, a ne znam ni šta je navedeno u početnom bilansu "Aluminija". Tek kada vidim zvanično o čemu se radi, moći ću dati izjavu – kazao je Hadžipašić.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku