hamburger-icon

Kliker.info

Haški tribunal ga oslobodio odgovornosti : U Švicarskoj uhapšen ratni komandant Srebrenice Naser Orić ?

Haški tribunal ga oslobodio odgovornosti : U Švicarskoj uhapšen ratni komandant Srebrenice Naser Orić ?

10 Juna
19:49 2015

Oric2Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici kojeg je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine, uhapšen je danas u Švicarskoj po optužnici Republike Srbije.Hamdija Fejzić, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, koji je putovao zajedno sa Orićem u Švicarsku, kazao je za Al Jazeeru da su ih zaustavili na švicarskoj granici.

“Predali smo pasoše i odmah su nas prozvali u posebne prostorije gdje su nas tri i po sata maltretirali. Sve moguće provjere smo prošli i na kraju su saopštili da Naser Orić ne može nastaviti putovanje zato što postoji crvena potjernica iz Beograda za njim”, kaže Fejzić.Objašnjava da su on, Orić i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković krenuli u Ženevu na obilježavanje 20-godišnjice genocida u Srebrenici, jer su dobili više poziva udurženja Podrinjaca u tom gradu. Sutra su trebali biti i na sastanku kod gradonačelnice Ženeve.

Interpol u Beogradu raspisao je međunarodne potjernice za komadantima iz Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, u februaru prošle godine, jer ih Tužilaštvo Srbije sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Bh. zvaničnici, odnosno Ministarstvo sigurnosti BiH tada je obavijestilo Interpol da se protivi raspisivanju crvenih potjernica protiv Orića i Meholjića, na šta su imali pravo u skladu s Rezolucijom Interpola iz Dohe. Ured Interpola u Lyonu nakon toga povukao je te potjernice.

‘Nemamo informacija od Švicarske’

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na upit Al Jazeere nije željelo ništa da komentariše u vezi sa Orićevim hapšenjem. Također, iz Interpola BiH kažu da se Naser Orić ne nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici.

Ambasador BiH u Švicarskoj Boro Bronza rekao je za Al Jazeeru da sigurnosne službe te zemlje za sada ne daju nikakve informacije o hapšenju.

„Mi smo kontaktirali policiju u Ženevi i rekli su da nam trenutno ne mogu dati nikakve informacije i da će do sutra imati kompletniju sliku svega. Što se tiče samog Kabineta gradonačelnika Ženeve, koji je, po mom mišljenju, morao biti involviran u cijelu tu priču oko poziva delegacije iz BiH, niko nam se ne javlja. U principu, mi nemam nikakve informacije od strane švajcarskih institucija i pokušavaćemo i dalje da dobijemo informacije kako bismo imali jasniju sliku“, rekao je Bronza.

Duraković: Tretirali su nas kao najveće kriminalce

Načelnik Srebrenice Duraković potvrdio je medijima kako je bio svjedok Orićevog hapšenja, optuživši istovremeno švicarsku policiju kako su ih tretirali “kao najveće kriminalce”.

“Čim smo prešli granicu, odmah su nas izdvojili. Orića su uhapsili, kako su nam rekli, po navodnoj potjernici Beograda. Evo vjerujte, ne znamo ni gdje su ga odveli, niti šta će biti s njim. I ja čekam da vidim šta će biti. Ovo je jedna velika sramota. Ne daju nam da dišemo”, kazao je Duraković bh. medijima.

Duraković ističe kako je jasno da je policija znala da će oni doći u Švicarsku jer se tako i ponašala nakon što su prešli granicu.

“Odmah su nas dočekali jer su znali da dolazimo. Orića su odmah uhapsili i odveli, a nas skinuli skoro do gola kao da smo najveći kriminalci. Ovo je neviđena sramota. Mene su kao načelnika Srebrenice, koji je sutra trebao održati govor u Ženevi, golog skinuli kao da sam najveći kriminalac, a Orića su tretirali kao najvećeg zločinca”, rekao je Duraković.

Advokatica Lejla Čović iz tima odbrane Orića istakla je kako će on “biti oslobođen jer je potjernica protiv njega ranije ukinuta i nije na snazi.”

“Iznenađeni smo da je uhapšen jer ta potjernica nije na snazi. Mi smo ranije dobili potvrđenu informaciju iz Interpola da je potjernica povučena. Ministarstvo odbrane je 17. februara 2014. godine uputilo protestnu notu Interpolu. Tako da vam mogu sigurno kazati da je Interpol sigurno ukinuo ovu potjernicu”, kazala je Čović za agenciju Anadolija.

“Interpol je sigurno ukinuo potjernicu. Mislim da je administrativna greška”, dodala je.

‘Još jedna uvreda za žrtve genocida’

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, kazala je kako je riječ o dobro isplaniranom pokušaju da se okrivi nevin čovjek i da se omalovaži obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi Anadolija

“Šokirana sam kada sam čula da je uhapšen Naser Orić. Ovo sigurno nije slučajno i sve je planski urađeno jer se desilo pred godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici. Neko želi poručiti Bošnjacima da će biti uhapšeni ako se budu kretali po Evropi. Ovo je još jedna uvreda za Bošnjake i žrtve genocida.“

Naglašava kako su i međunarodni sudovi jasno kazali da je Naser Orić nevin.

“Ja znam sigurno da je Naser nevin i da nije kriv jer da je kriv to bi dokazali i u Hagu. Tamo je jasno rečeno da nije kriv i ne znam odakle sad da ga hapse”, istakla je.

Na vijest o hapšenju reagovao je i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

„Koliko znam, ovdje je riječ o zastarjeloj potjernici koja je već ukinuta. Ovdje je cilj očigledno da Srbija pokuša sve da se izjednače zločini. Nije slučajno da se sve ovo desilo pred obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici”, rekao je Tahirović.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović također je osudio hapšenje.

“U trenutku kada raspravljamo o Rezoluciji koja osuđuje genocid u Srebrenici dobio sam informaciju da je u Bernu uhapšen Naser Orić iz Srebrenice. Želim jasno reći da osuđujem ovaj akt pravosuđa Ženeve obzirom da je Naser Orić odgovarao za zločine i Haški tribunal ga je pravomoćnom presudom oslobodio od svake krivice”, poručio je Ahmetović.

Kako kaže, nije ovo prvi put da se pred 11. juli i obilježavanje zločina isprovocira slučaj koji uznemiri i žrtve genocida i sve građane BiH.

“Pozivam državu BiH da jasno, nedvosmisleno sa svim svojim kapacitetima zaustavi maltretiranje žrtava iz Srebrenice.“

Oslobođen optužbi u Hagu

Orić, komandant 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine, na suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu 2008. godine pravosnažno je oslobođen optužbi za zločine nad Srbima.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država donijele su prošle godine odluku da Orića skinu sa “crne liste”, na kojoj je bio zbog optužnice Haškog tribunala.

Na osnovu krivične prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine je 4. augusta 2011. godine podnijelo zahtjev za provođenje istrage protiv Nasera Orića, Hakije Meholjića, Amira Mehmedovića, Smaje Mandžića i Nurije Husića” zbog sumnje da su 12. jula 1992. godine počinili ratni zločin nad devet civila srpske nacionalnosti u mjestu Zalazje, Donji Potočari, Opština Srebrenica”.

Na pitanje novinara zašto se pokreće optužnica i istraga protiv Orića, koji je oslobođen pred Haškim tribunalom, iz Tužilaštva je rečeno da ovi zločini nisu bili obuhvaćeni haškom optužnicom, što je, kako je navedeno, otvorilo mogućnost Tužilaštvu za ratne zločine Srbije da se pozabavi slučajem Orić.

Prema difuznim potjernicama koje je ranije raspisivao Beograd u Londonu, odnosno Beču, bili su uhapšeni ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i general Armije BiH Jovan Divjak.

Međutim, sudovi u Velikoj Britaniji i Austriji zaključili su kako potjernice nisu bile podržane nikakvim dokazima o njihovoj krivici, pa su odbačeni zahtjevi Srbije za izručenjem.

Ministarstvo pravde tražit će informacije od Švicarske

Institucije Bosne i Hercegovine poduzele su sve kako bi se odmah dobila zvanična informacija od vlasti Švicarske o hapšenju Orića, potvrđeno je za Anadoliju u kabinetu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Angažirana su naša diplomatska predstavništva, kao i nadležne institucije u BiH. Čini se sve kako bi Naser Orić odmah dobio konzularno-pravnu pomoć“, rečeno je.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je da je o slučaju upoznata Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, u čijoj nadležnosti je i sam rad Interpola, kao i Ministarstvo pravde koje je centralna institucija u smislu dobivanja i davanja međunarodne pravne pomoći.

Ministarstvo pravde će posredstvom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zahtijevati i tražiti od švicarskih vlasti da obavijesti BiH, s obzirom da se radi o njenom državljaninu, na koje okolnosti i zbog čega je uhapšen.

Od optužnice do oslobađanja

Naser Orić je od početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. do 1995. bio komandant odbrane Srebrenice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Osam godina nakon završetka rata, pred Haškim tribunalom je podignuta optužnica protiv Orića, koji je bio optužen za kršenje zakona i običaja ratovanja te za zločine nad srpskim stanovništvom od 1992. do 1993. godine.

Optužnica je objelodanjena 11. aprila 2003. kada je uhapšen u Tuzli i isporučen Haagu.

Nakon četiri godine suđenja, u julu 2008. godine, Haški tribunal pravosnažno je oslobodio Orića po individualnoj i komandnoj odgovornosti.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33 *
  Tripolski Janos 33 * 11 Juna, 00:29

  U Europskom parlamentu otvoriti kancelariju.Sasvim normalno partije i stranke ne razmišljaju državnicki jer se prvenstveno bave širenjem baze kao jačim čoporom a ne znaju definirati naciju i nacionalne interese već je sve stihija.Hrvatski nosioci su isto ali kriminalni čopor.
  Sve nacije su nastale kao amalgam plemena i to je problem samo na balkanu.Potrebno je da političke stranke riješe nacionalno pitanje da bi mogli utvrđivati nacionalne interese . političke stranke su filozofski nepismene i nemaju dobra pravila društvenog nadzora.Spas od tih neznanja srećom se skriva u religijskoj izobrazbi Islama ili židovstva.Krscani se previše bave ezoterijom suza ikrvi iz kamena uli djevicom Marijom od cadzom na zidu.Ili Imame u politiku ili se riješiti partijanera.Ne može se disciplinirati mozak koji jedino zna eh kako bi dobro bilo.Platon.Aristotel itd.Poso kuća birtija.Dva razlicita svijeta.
  Za ovaj slučaj samo treba reći:PLATIT ĆE TE PENALE i točka.
  Lamentiranja i magnovljenja samo mogu spustiti maglu na političku močvaru a to oni i traže a to je psihološki ženski tip svađe. Ponosito gurati dalje i krciti put.
  Što bude više pametnijih ljudi na položaju prije će se doći do pobjede.
  Suvereni Veliki Generalni Inspektor
  Tripolski Janos 33 *
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku