hamburger-icon

Kliker.info

Hašim Tači : Kosovo je posljednji dio balkanske slagalice

Hašim Tači : Kosovo je posljednji dio balkanske slagalice

17 Augusta
09:26 2007

Dok teče još jedan krug konsultacija, kosovski, srbijanski i međunarodni zvaničnici prezentiraju svoje argumente za razrješenje finalnog statusa Kosova. Hašim Tači (Hashim Thaci), lider opozicione Demokratske partije Kosova i član pregovaračkog tima te nekadašnje jugoslovenske pokrajine, u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" ističe da se radi o posljednjem krugu razgovora, nakon kojeg je i formalna nezavisnost – neizbježna.

– Kako je generalni sekretar UN-a naglasio, on očekuje konačni izvještaj izaslanika najkasnije do 10. decembra. Ne mislim da je postavljanje krajnjih rokova dobro. Ako smo ozbiljni političari, onda se ne trebamo igrati s emocijama našeg naroda, niti s politikom. Moramo se pokrenuti i ići što je brže moguće, jer nemamo vremena za gubljenje. Sada je vrijeme za odluku – kaže Tači.

Kada će Kosovo postati nezavisno?

– Mi smo se spremili za taj čin. Moj narod je na tome predano radio i zaradio nezavisnost i ona će ubrzo postati realnost. Ustvari, Kosovo je de facto nezavisno od juna 1999. godine. Ono što sada treba jeste međunarodno priznanje tog stanja. Historija je pokazala da Kosovo i Srbija ne mogu živjeti pod istim krovom. Ali, mi možemo biti dobri susjedi. Geografski, susjedi smo. Sada moramo naučiti da koegzistiramo u miru i dobrim odnosima. I to je ono na čemu trebamo biti fokusirani u budućnosti, te otvoriti svoje umove. Obje zemlje imaju puno zajedničkog, a posebno imamo jedan zajednički cilj – da budemo sastavni dio EU. To je ono na čemu trebamo raditi i razgovarati – olakšanje puta u EU.

Ali, međunarodna zajednica i dalje je neodlučna kada je u pitanju puna nezavisnost Kosova. Šta ako do priznanja ne dođe do kraja ove godine?

– Ne jednom naglasili smo da bismo voljeli da međunarodna zajednica donese rješenje koje će svi podržati. Ali, ne možemo vječno biti taoci jedne države. SAD i EU čvrsto su iza plana Martija Ahtisarija (Martti Ahtisaari). Moramo ići dalje. Jedna poslovica kaže – "svi putevi vode u Rim". U našem slučaju – svi planovi vode ka nezavisnosti. I nije bitno je li to plan A ili plan Ž – svi imaju isti rezultat jer samo to donosi mir i stabilnost u regionu.

Čini se da je "trojka" spremna čak i na podjelu Kosova. Kako gledate na to?

– "Trojka" radi na principima Kontakt grupe. Jedan od njih je i da je neupitan teritorijalni integritet Kosova. To, dakle, nije samo naš, već i stav naših međunarodnih partnera. Podjela Kosova ne samo da je neprihvatljiva, već je i opasna po stabilnost u regionu. Ona bi imala domino efekat! Jer, više se ne bi govorilo o podjeli Kosova, već o dezintegraciji cijelog Balkana.

A kako gledate na prijedloge o zamjeni teritorija – naprimjer – Preševska dolina za bazen Kosovske Mitrovice? Ili, kako neki predlažu u Srbiji – zadiranje u integritet BiH i Makedonije?

– Vidite, naš je san da živimo u ujedinjenoj Evropi. I Kosovo i cijeli ovaj region dovoljno su propatili. Posljednji dio balkanske slagalice upravo je na Kosovu i nezavisnošću se rješava posljednji regionalni problem.
Moramo prestati misliti na teritorije, a obratiti pažnju na potrebe građana koji zaslužuju bolji život, bolje obrazovanje, zdravstvo,bolje plaćeni posao, jaču privredu…

Očita je podjela unutar međunarodne zajednice. Vjerujete li da bi "trojka" mogla dogovoriti ikakvo rješenje za Kosovo?

– Uvjereni smo da će se ovaj proces ubrzo okončati. Jer, status kvo je neodrživ. Ljudi očekuju jasnost i zaslužuju odluke. Sada smo u finišu procesa i idemo ka tome da počnemo graditi bolju budućnost za našu djecu.

Kako, u tom kontekstu, vidite rad kosovske delegacije?

– Kao državna delegacija, radimo vrlo odgovorno. Ispunili smo ono što se od nas očekivalo i što nam je bio dug. Predano smo radili tokom pregovora i smatramo da je u nama međunarodna zajednica imala dobrog partnera. Nije bilo lako doći do situacije u kojoj SAD i EU u potpunosti podržavaju Ahtisarijev plan.

Neki strahuju od stvaranja velike Albanije. Je li taj strah realan?

– Mi želimo biti dio sve veće Evrope! Albanci u ovom regionu uvijek su bili faktor stabilnosti. Narod Kosova želi biti nezavistan, imati svoju državu. Mi smo se za to borili i to smo zaslužili. I mi ćemo dobiti nezavisnost!

 

 Sead Numanović (avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku