hamburger-icon

Kliker.info

Haris Silajdžić : Gergoriijan vrlo dobro zna da ja nisam krivac

Haris Silajdžić : Gergoriijan vrlo dobro zna da ja nisam krivac

19 Marta
11:41 2007

Po onome što Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) sada priča, ispada da su političari iz RS prihvatili Izvještaj Direkcije za reformu policije. To nije tačno! Jer, da su prihvatili Izvještaj, danas bi imali potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU, naglašava Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH. U razgovoru za "Dnevni avaz" Silajdžić podsjeća, kaže, po ko zna koji put, da su upravo ti koje Gregorijan prikazuje kao kooperativne i sklone kompromisima odbili i Martensov koncept i vlašićku izjavu i plan za provedbu reforme policije koji je izradilo Izvršno tijelo i, na koncu, sam Izvještaj Direkcije.

Gregorijan kaže da je ponuda koja se našla na stolu u srijedu na posljednjim razgovorima, zadovoljavala tri evropska principa i da je bila prihvatljiva za Dodika. Ali ste je Vi odbili?
– Ponuda o kojoj Gregorijan govori znači da ostaje policija RS u granicama tog entiteta. To je, prije svega, u suprotnosti sa presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu koju su dužne poštivati sve zemlje UN-a, a samim tim i međunarodni predstavnici koji su ovdje u BiH. Policija RS je, prema presuda, počinila genocid u BiH. Nevjerovatno, ali istinito da ostanak tog imena sada predlaže međunarodna zajednica. Za počinioca genocida u istim granicama gdje su ga činili. Ali, da zaboravimo međunarodne obaveze sada. Pa taj naziv je uvreda za žrtve i sve patriote ove zemlje!

Prvi zamjenik visokog predstavnika je rekao da su lideri brkali pitanje naziva policije koje je političko pitanje s pravnim pitanjem. Kako to komentirate? – Ostanak naziva policija RS znači popuštanje međunarodne zajednice pred ultimatumom stranaka iz manjeg bh. entiteta. Zaista mi nije jasno, ako postoji policija RS koja djeluje isključivo na teritoriji i u granicama tog entiteta, o čemu onda mi to govorimo? O kakvoj reformi?

Osim Izvještaja Direkcije, Vi i lider SDA Sulejman Tihić nudili ste drugi prijedlog reforme. U čemu je njegova suština? – Predlagali smo da se regije zovu po gradovima – banjalučka, dobojska, zenička, tuzlanska, bez, naravno, naziva policija RS, ali to, nažalost, nije prihvaćeno. Uz to, predlagali smo da se međuentitska linija prelazi na tek nekih 10 posto, ali je odbijeno. Veoma je čudno da se to veče, u srijedu, kada smo razgovarali u Šilingovoj rezidenciji, prisutni predstavnici međunarodne zajednice nisu uopće odredili prema Tihićevom i mom prijedlogu. Šutili su, dok su ga Dodik i Ivanić odbili rezolutno, jer u njemu nema policije RS.

Ponovo se moramo vratiti na Gregorijana. Njegova teza je da uopće nije bitno kako se zove ta policija, bitno je da bude reformirana u skladu s tri principa. – Pa, ako nema veze, što onda insistiraju na tome toliko? Ako to nije bitno, neka se ne zove policija RS.

Kakav je Vaš odgovor na Gregorijanove optužbe da ste Vi odgovorni za neuspjeh reforme policije? – Gregorijan vrlo dobro zna da to nije istina, a i svi oni koji su prisustvovali razgovorima. Ponavljam, naš prijedlog je bio da se prihvati Izvještaj, koji smo jedino i imali na stolu kao rješenje. To nisu prihvatile stranke iz RS. I onda je očigledno nekima trebalo da konačno nakon više do dvije i po godine, koliko traje priča o postizanju dogovora o reformi policije, nađu krivca za neuspjeh. Pošto su međunarodni faktori ovdje navikli da vrše pritisak uvijek na "ovu stranu", tako se i danas ponašaju. Sada sa olakšanjem prozivaju krivca na "ovoj strani". Pri tome, ne uzimajući u obzir Rezoluciju Evropske unije da se izvrši pritisak na stranke iz RS kada je riječ o postizanju dogovora oko reforme policije. 

Šta dalje u priči o reformi policije? – Mi još uvijek prihvatamo Izvještaj Direkcije s kojim smo započeli i za koji je upravo Gregorijan govorio da odgovara i Švarc-Šilingu (Schwarz-Schilling) i njegovom pismu, da je su skladu s tri principa i zajednički rad svih nas. Vrlo je zanimljivo, pa čak, rekao bih, i indikativno da to sada preskače spomenuti. – Federalne jedinice, po međunarodnom pravu, imaju pravo na samoopredjeljenje i otcjepljenje. Stoga je jasno zbog čega Dodik na tome insistira. Ne bih se uopće začudio da se nakon iskustva koje sam imao sa reformom policije, nađu krugovi međunarodne zajednice koji će to podržati – navodi Silajdžić(kliker.info/avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku