hamburger-icon

Kliker.info

Haos u Sarajevu : Radnici GRAS-a nastavilim štrajk, traži se asistencija policije

Haos u Sarajevu : Radnici GRAS-a nastavilim štrajk, traži se asistencija policije

12 Januara
17:51 2013

Po zaključku Vlade KS-a osigurali smo vozače za planirani obim tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja koji su spremni i nalaze se pred kapijom Grasa, ali nismo u mogućnosti da im osiguramo pristup vozilima jer im grupa radnika to ne dozvoljava, izjavio je novoimenovani v.d. direktora Grasa Hasan Bašić za TVSA. On je naglasio da su zatražili asistenciju policije kako bi bilo osiguarno funkcioniranje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, te da čeka daljnje upute Vlade KS-a. Bašić je izrazio nadu da će ova situacija uskoro biti riješena na zadovoljstvo građana Kantona Sarajevo.

Ukoliko do ponedeljka ujutro ne bude uspostavljen redovan javni gradski saobraćaj, Vlada Kantona Sarajevo će uvesti druge operatere i omogućiti normalizaciju saobraćaja, kazao je danas za Agenciju Fena premijer KS Suad Zeljković u pauzi vanrednog zasjedanja Vlade, koje traje od sinoć zbog štrajka uposlenika GRAS-a.Zeljković je potvrdio da je Vlada KS zatražila od uprave, Nadzornog odbora i Skupštine GRAS-a da se očituju po sinoćnjim zaključcima Vlade, te daju informaciju šta su učinili da se saobraćaj ponovo stavi u funkciju.
– Dali smo saglasnost upravi GRAS-a da angažuje obučene vozače za tramvajski i trolejbuski saobraćaj koji nisu iz ovog preduzeća kako bi na određeno vrijeme saobraćaj bio stavljen u funkciju dok se situacija ne riješi, kazao je on.Premijer smatra da je građanima nanesena velika šteta, te da funkcija javnog prevoza mora biti uspostavljena, a da se sva ostala pitanja i pronalazak rješenja za ovaj problem dogovaraju na osnovu zakonske procedure.

– Ovdje niko nije protiv prava radnika, niko nije za bilo kakvo njihovo uskraćivanje, ali jednostavno se mora znati zakonom predviđeni put. Ako taj put nije u skladu sa zakonom, onda on vodi prema anarhiji, a anarhija je nešto što niko u ovoj zemlji ne želi, kategoričan je Zeljković.Komentirajući mogućnost da Vlada KS ispuni zahtjeve radnika GRAS-a, premijer smatra da se ovdje ne može govoriti o tome, jer ne postoji štrajkački odbor ili pregovarački tim radnika. Oni to nazivaju spontanim okupljanjem, kazao je.

Premijer KS podsjeća da je Nadzorni odbor GRAS-a imenovao vršioca dužnosti direktora na sedam dana, jer je 11. januara isticao mandat dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora.Također, 18. januara će biti završena redovna konkursna procedura za to radno mjesto. Birat će se po konkursu, u skladu sa regularnom procedurom, razmatranjem prijava pristiglih kandidata.

– Nijedno ime nije vrijedno da se zaustavi funkcija javnog saobraćaja u Sarajevu. Zna se zakonski put – ko vrši imenovanje i kojim putem. O imenima se može razgovarati, ali ne na način da anarhija vlada državom. To niko normalan u ovoj državi ne želi niti je zastupnik takve politike, ističe Zeljković.On nije želio komentirati da li će Vlada KS podržati imenovanje Hasana Bašića, naglašavajući da još nije poznato ko se sve prijavio na konkurs. Ističe da će nadležna komisija razmatrati pristigle prijave te izabrati najboljeg kandidata.- Nagomilani problemi nisu prisutni samo u GRAS-u, već u mnogim drugim sektorima u KS-u. Ova Vlada u programu rada razmatrat će i sve probleme u ovom preduzeću u smislu pronalaska najboljih rješenja. Ne može se preko noći riješiti ovaj problem, jer je tu puno stvari koje nisu u redu. Ovaj problem traži puno malih koraka koji će u konačnici dovesti do velikog koraka – ozdravljenja ove firme, zaključio je premijer KS Suad Zeljković. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku