hamburger-icon

Kliker.info

HAG : Presuda po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid čitat će se tri sata

HAG : Presuda po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid čitat će se tri sata

24 Februara
11:33 2007

Ishod 14-godišnjeg procesa po tužbi BiH protiv Jugoslavije, a kasnije Srbije i Crne Gore, za genocid bit će poznat u ponedjeljak kada će u haškoj Palači mira predsjednica Međunarodnog suda pravde Rosalin Higins (Rosalyn Higgins) pročitati presudu koju je donijelo 16 sudija iz cijelog svijeta. Premda su se posljednjih dana mogle čuti razne špekulacije o tome kakva će presuda biti, o njihovoj istinitosti najbolje govori činjenica da u oba tima vlada velika doza neizvjesnosti i napetosti. Odluka 16 sudija je strogo povjerljiva i poznata je samo njima, potvrdio je za "Dnevni avaz" izvor blizak Sudu u Hagu, koji je kazao da su šanse da presuda ili njen dio dospije u javnost prije objave izuzetno male, odnosno ravne nuli.- Takvo što bilo bi diplomatski skandal kakav se nikad nije dogodio na ovom sudu. S druge strane, ovo je najteži spor koji je do sada vođen u Palači mira i siguran sam da se prema njemu niko na takav način ne bi ophodio – rekao je naš sagovornik iz Suda, dodavši da se u ovoj najvišoj pravnoj instanci UN-a pomno prate sva izvještavanja o ovom slučaju.Zaključak procesa BiH protiv SCG, kako nam je rečeno, čitat će se tri sata. Sam postupak čitanja odluke u Međunarodnom sudu pravde podsjeća na one koji se odvijaju nekoliko stotina metara dalje – u Haškom tribunalu. Tek na kraju će biti saopćena konačna presuda, uključujući i to kako je glasao svaki od sudija pojedinačno 

Ograničeni kapaciteti
Za razliku od bh. i srbijanskih medija, holandski se nisu previše bavili špekulacijama koja strana će dobiti spor. Ono što se da primijetiti jeste da je u ovdašnjim medijima akcenat dat na činjenicu da će biti izrečena presuda najtežeg spora pred ovim sudom, odnosno prve tužbe za genocid kojom je optužena jedna država.
Na Sudu nam je potvrđeno da je presuda po tužbi BiH izazvala ogromno interesiranje kako medija, tako i zvaničnika koji žele prisustvovati njenom izricanju. Ali zbog ograničenih kapaciteta sudnice i odjela predviđenog za publiku, odobreno je izdavanje 80 akreditacija za medije te 120 akreditacija za zvaničnike, kojima će biti omogućeno da iz sudnice prate izricanje presude. 

Dolazi i reis Cerić
Izricanju presude će najvjerovatnije prisustvovati kompletan bh. tim, na čelu sa Sakibom Softićem, kao i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, predsjednik SDA Sulejman Tihić i Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. U Hag bi trebali doputovati i Damir Arnaut i Sanja Bagarić, savjetnici Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva BiH.S druge strane, kako nam je potvrđeno, izricanju presude prisustvovat će svi zastupnici tima iz Beograda izuzev Tibora Varadija.

Okupljanje

ispred

Palače mira
Tokom izricanja presude

ispred

Palače mira okupit će se bh. dijaspora, članovi udruženja srebreničkih majki, Društva za ugrožene narode te niza bh. i holandskih nevladinih organizacija. Domaćin ovih okupljanja je Udruženje bh. platforma.
– Time javnosti želimo dati do znanja da je presuda od izuzetnog značaja za bh. dijasporu, bh. građane i BiH, ali i stabilnost na Balkanu. To je naš način da istovremeno pokažemo i naše poštovanje prema ovom sudu i sudijama koji su donijeli odluku – kazao je za naš list predsjednik Bh. platforme Dževad Kurić.(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku