hamburger-icon

Kliker.info

Hafiz Sulejman Bugari : Bajramuje onaj ko se od zla ograđuje, iskreno Njegovo ime šapuće i ko se bićem raduje sreći i uspjehu brata svoga!

Hafiz Sulejman Bugari : Bajramuje onaj ko se od zla ograđuje, iskreno Njegovo ime šapuće i ko se bićem raduje sreći i uspjehu brata svoga!

04 Juna
06:41 2019

Hafiz Sulejman Bugari nekadašnji sarajevski imam, koji, na žalost njegovih bojnih poštovatelja u BiH, trenutno živi i radi u Crnoj Gori, uputio je poruku u povodu Ramazanskog bajrama koju prenosimo u cijelosti:

Hvala Allahu Svemilosnom na Njegovim blagodatima, vidljivim i nevidljivim, kojima časti poslanike, a posebno Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, prijatelje ashabe i sve one koji žele postiti od svjesnog griješenja, od onog što drugog uznemirava i što Gospodaru nije drago.

Oni koji ne znaju da poste, koji neće da poste i oni koji poste samo od jela i pića, svakodnevno ispaštaju u psihofizičkom smislu, a da i svjesni nisu. Oni nisu duhovno zdravi jer nemaju dovoljno ljubavi, milosti i snage da oproste i teško se oslobađaju od vatre koja ruši međuljudske odnose.

Ramazan je bio prilika da se to postigne – da se duša okiti milošću, oprostom i brigom za sebe i drugoga, jačajući svijest kojom ćemo osigurati zajednicu od nekontrolirane srdžbe, zabranjene mržnje, oholosti, nacionalizma, sebićnosti i egoizma te drugih izama, ne bismo li osjetili radost i slobodu duše, odnosno bajramovali u punom smislu te riječi.

Ljudi zaboravljaju da budu milostivi, da vole, da praštaju, da se raduju uspjehu drugoga jer još ne osjećaju da je to i njihov uspjeh.

Zato je bajram tu da nas podsjeti na radost koju treba uvijek osjećati i sa svima je dijeliti. Ovu vrstu bajrama (radosti) i vjernici često zaboravljaju, pa je Gospodar dao heftični bajram (džumu), gdje se duša oslobađa i na stalnu radost svakog podsjeća.

Bajramuje onaj ko se od zla ograđuje, iskreno Njegovo ime šapuće i ko se bićem raduje sreći i uspjehu brata svoga!

(INS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku