hamburger-icon

Kliker.info

Hadžibegić : Mislim da Ćiro nije kvalitetno rješenje, ni sa sportskog, ni sa ljudskog aspekta

Hadžibegić : Mislim da Ćiro nije kvalitetno rješenje, ni sa sportskog, ni sa ljudskog aspekta

05 Augusta
19:01 2008

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić radi posljednjih godina u Turskoj i Francuskoj, gdje je predvodio Gaziantep, Diyarbakir i Denizli, odnosno Niort i Dijon. Mada dugo vremena nije angažovan u bh. fudbalu, proslavljeni as FK Sarajevo pažljivo prati dešavanja u i oko selekcije BiH i kluba sa Koševa. Prije nego što je izabran novi selektor, Hadžibegiću je rukovodstvo Nogometnog saveza BiH nudilo ovu funkciju, koju je on odbio, jer je istovremeno trener Dijona i ne bi mogao potpuno odgovoriti zahtjevima najodgovornije pozicije u državnom timu.

Veliki sam navijač reprezentacije BiH i želim dobar rezultat u narednim kvalifikacijama, bez obzira na to što je Miroslav Blažević izabran za selektora. Mislim da Ćiro nije kvalitetno rješenje, ni sa sportskog, ni  sa ljudskog aspekta. Neophodno je načiniti drugu strukturu rada reprezentacije i promijeniti sistem ligaškog takmičenja. Dolazak Blaževića je partija pokera kojom se pokušava animirati javnost. Mislim da je trebalo dati priliku mlađem stručnjaku, ali prije svega objasniti šta se zapravo dogodilo sa Mehom Kodrom, koji je jedan iz mlađe generacije trenera. Kada se Savez odlučio za angažovanje iskusnog stručnjaka, zbog čega su ranije smijenjeni Fuad Muzurović, Mišo Smajlović, Mirsad Fazlagić, pita se Hadžibegić.

Od svih kandidata za selektora BiH, Blažević je ostvario najveći uspjeh pošto je osvojio bronzanu medalju sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. u Hrvatskoj. Zar nije onda logičan njegov izbor?

Ta teza bi bila prihvatljiva da su naši selektori imali uslove kao njihove kolege u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Blažević je bio šampion bivše Jugoslavije sa Dinamom i želio je biti selektor te države i trener Crvene zvezde. Mislim da je njegovo vrijeme prošlo jer ima 73 godine. – rekao je hadžibegić u razgovoru za  Oslobođenje.

Koje uslove treba popraviti da bi se od reprezentacije mogao očekivati plasman na veliko takmičenje?

Naši klubovi moraju trenirati u boljim uslovima, budžeti treba da budu veći, a neophodno je reorganizovati takmičenje. U BiH imamo trenere Blaževićevih godišta i mlađe koji bi bili jednako uspješni na selektorskoj poziciji.

Šta konkretno zamjerate Blaževiću?

Ćiro se davno odrekao BiH. Uvijek bih podržao njegov izbor za selektora Njemačke, Francuske, Belgije, ali mi smeta što je selektor BiH pošto sam više očekivao od njega u prošlosti. Činjenica da je pristao biti selektor, pokazuje koliko je BiH važna. Na čelu našeg fudbala treba biti ličnost kao što je Vlatko Marković, koji je uradio velike stvari u Hrvatskoj. BiH je potreban profil poštenih i iskusnih ljudi kao što je Bugojanac Marković. Ovo nije nikakav obračun sa Blaževićem, već samo iznosim argumente kada insistirate na ovim pitanjima, iako možemo razgovarati i o drugim stvarima.

Smatrate li da je N/FS BiH izborom Blaževića skrenuo pažnju javnosti koja je tražila odlazak rukovodstva nakon smjene Mehe Kodre?

Ne. Čini mi se da je rukovodstvo Saveza prvi put razmišljalo i tražilo pravo rješenje za selektora u ovom trenutku i nije spašavalo svoje pozicije. Ja tako mislim u ovom trenutku. Ako bi BiH imala slabe rezultate u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010, Savez bi se riješio Ćire, kao i ranijih selektora. Čelnici N/FS BiH su moćni da smijene svakog selektora.

Ko sprečava bh. stručnjake da se kandiduju i budu izabrani za selektora?

Nedovoljno cijenimo naše trenere. Mehmed Baždarević je ostvario izvanredan rezultat sa Grenobleom, Vahid Halilhodžić je selektor Obale Slonovače, Safet Sušić je veoma cijenjen u Turskoj, kao i Aleksandar Ristić u Njemačkoj. Ponavljam da N/FS BiH mora organizovati okrugli sto i okupiti sve asove našeg fudbala kako bi se razmjenom mišljenja došlo do najboljeg rješenja. Imamo kvalitet, potrebni su razgovori.

Da li će se reprezentativci odazvati pozivu u državni tim nakon što su bojkotovali prijateljski susret sa Azerbejdžanom u Zenici?

Zamolio bih svakog igrača da se odazove novom selektoru jer nema ništa ljepše nego igrati za svoju državu. Postoje i drugi načini borbe za poboljšanje stanja u bh. fudbalu osim neigranja za reprezentaciju. U tom slučaju bi najveći gubitnici bili BiH, reprezentacija i igrači. Gore ne može biti. Sve ima svoj vijek trajanja i stvari će se nekada promijeniti.

Koliko ste upućeni u dešavanja u Premijer ligi BiH?

Teško je pratiti naše prvenstvo u inostranstvu pošto strani mediji ne objavljuje vijesti iz bh. lige, a poznato je da smo bogati talentima i kvalitetnim trenerima.

Gdje vidite poziciju FK Sarajevo u ovoj sezoni i da li je preciziran termin prijateljske utakmice sa Dijonom?

Želim da se Sarajevo bori za prvo mjesto svake godine. Imam povjerenje da će ekipa biti kvalitetna. Volio bih da u prvom timu zaigra više igrača iz omladinskog pogona Sarajeva jer je okosnica obje šampionske ekipe u bivšoj državi bila iz vlastitog kadra. Uoči osvajanja druge titule u sezoni 1984/85 ekipu je pojačao samo Dragan Jakovljević, ranije je došao Davor Jozić. Zavisno od kalendara takmičenja u BiH i Francuskoj, gdje se igraju prvenstvo, Kup i Liga kup, ugovoriće se termin prijateljskog susreta sa Sarajevom. Činjenica da mi je predsjednik Dijona dao mogućnost da biram rivala u prijateljskoj utakmici je priznanje za mene, izjavio je Hadžibegić.

Rekorder iz BiH sa 65 nastupa za selekciju nekadašnje države smatra da bi velika stvar bila da Emir Spahić realizuje transfer u PSG sa kojim pregovara ovih dana. (Kliker.info-Sportin)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku