hamburger-icon

Kliker.info

Guardian : Greenspen, Clinton i Brown glavni krivci za krizu

Guardian : Greenspen, Clinton i Brown glavni krivci za krizu

28 Januara
04:38 2009

Svjetske finansijske potrese, najveće od Velike depresije 1929, izazvala je grupa političkih i bankarskih lidera pogrešnim i kratkovidim odlukama koje su pokrenule lančanu reakciju berzanskih obrušavanja, smatra „Guardian”. Britanski list je poimence prozvao 25 političara, bankara i biznismena, među kojima su bivši američki predsjednici Bill Clinton i George Bush stariji, kao i Gordon Brown, aktuelni britanski premijer. Svoj doprinos  katastrofi dali su i do juče na sva usta hvaljeni pohlepni finansijski čarobnjaci sa Wall Streeta, ali i široka javnost, koja je uzimala kredite preko svojih mogućnosti. U tome su u Evropi prednjačili Britanci, koje „Guardian” naziva „kreditnim narkomanima”, piše Blic.

Prvi na listi odgovornih je Allen Greenspen, šef američkih federalnih rezervi od 1987. do 2006, koji je američku ekonomiju usmjerio putem neumjerenih kredita, što je kasnije izazvalo hipotekarnu krizu, koja je postala okidač globalne recesije.Hvaljen kao prorok za uspjehe u unapređenju slobodnog tržišta, posebno poslije berzanske krize 1987. i krize poslije napada na SAD 11. septembra 2001, Greenspen je zagovarao politiku niskih kamatnih stopa, novih finansijskih instrumenata, poput hedž fondova i minimalne regulacije tržišta. Milijarderi George Soros iWarren Bufet nisu odobravali njegove metode. Soros ih je odbacivao s objašnjenjem da ne razumije kako funkcionišu, a Bafet ih je opisao kao „finansijsko oružje za masovno uništenje”, ali je Grinspen istrajao na svome. Posljednjih mjeseci je, međutim, priznao da se dio njegovih uvjerenje pokazao kao pogrešan.

Među političarima veliku odgovornost za nastalo stanje svjetske ekonomije snose clinton i Bush stariji, za čije su vladavine donijeti mnogi zakoni krivi za finansijski haos. Klinton je afirmisao zakon o reinvestiranju, donijet još 1977, koji je naložio hipotekarnim kreditorima da ublaže svoja pravila da bi omogućili širem krugu klijenata da uzimaju pozajmice.  Bivši predsjednik je takođe 1999. ukinuo zakon koji je pravio razliku između komercijalnih banaka koje prihvataju depozite i investicionih, koje investiraju i prihvataju rizike. Taj potez je otvorio eru bjesomučnog pozajmljivanja. Svoj dio odgovornosti snosi i administracija Busha starijeg, koja je oslabila kontrolne mehanizme kreditiranja, a nije učinila dovoljno ni za obuzdavanje berzanskih mahinacija Volstrita. Za recesiju britanske privrede umnogome je kriv Gordon Brown, ocjenjuje „Guardian” i objašnjava da je premijer stavio interese londonskog Sitija iznad interesa proizvođača time što je podržao blagu finansijsku regulativu i politiku niskih poreza, što je išlo naruku stranim bankarima i dilerima hartija od vrijednosti. Iz armije biznismena sa Wall Streeta koji su svjetsku ekonomiju povukli na dno izdvojena su imena Abi Koen, glavnog stratega kompanije „Goldman Saks”, koja je nekada smatrana najmoćnijom ženom u SAD.Tu  je i Chuck Prince, bivši šef „City group”, najveće banke u svijetu sa razgranatom strukturom investicionog bankarstva i poslovanja sa bogatom klijentelom. Na crnom spisku su i

bivši čelni ljudi „Meryll Lyncha” i „Bear Stearnsa”, dvije kompanije čiji je krah uzdrmao kompletnu finansijsku strukturu. S one strane Atlantika to su Geir Harde, islandski premijer, koji je u petak objavio da se povlači i sazvao prevremene izbore nakon širokih antivladinih protesta zbog finansijske krize koja je teško pogodila tu zemlju. Za lošu monetarnu politiku prozvan je i Mervin King, guverner Banke Engleske. Deo odgovornosti snose i oni koji su upozoravali na predstojeću krizu, ali nisu ništa preduzeli da je spriječe. Među njima je i Nurijel Rubini, prozvan „doktor sudnjeg dana”, ekonomista sa Newyjorshkog univerziteta, koji je još 2006. predvidio da SAD prijeti hipotekarni krah, naftni šok i duboka recesija. On ostaje pesimista, a prošle nedjelje je predvidio da će gubici američkog finansijskog sistema dostići 3,6 biliona dolara, što znači da je bankarski sistem SAD bankrotirao. (Kliker.info-Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku