hamburger-icon

Kliker.info

Gripa se širi putničkim avionima

Gripa se širi putničkim avionima

14 Septembra
11:43 2006

 

Ranije su stručnjaci koristili različite simulacije i modele za procjenjivanje utjecaja zračnog prometa na širenje gripe. No, John Brownstein je iskoristio priliku kada je – nakon 11. rujna 2001. – broj putnika na komercijalnim letovima drastično opao – da ocijeni koliko su točne takve simulirane procjene. "Prvo zabrana letova, a potom jako smanjenje broja putnika u zračnom prometu, pružili su nam priliku da proučimo odnos između zračnog prometa i širenja gripe koristeći empirijske podatke".

 

Studija je, kako kaže Brownstein, rezultirala s dva glavna nalaza. "Prvi je: broj putnika koji lete unutar Sjedinjenih Država određuje kako brzo se širi gripa diljem Sjedinjenih Država. Drugi je: broj putnika koji dolaze zrakoplovima u Sjedinjene Države iz inozemstva određuje točno vrijeme ulaska novog virusa gripe u zemlju. Dakle, sažeto rečeno, što je veći zračni promet unutar zemlje, to se brže širi gripa, a što više putnika stiže u zemlju, to ranije počinje sezona gripe".

 

Sezona gripe u sjedinjenim Državama počinje sa zimom i – u godinama prije terorističkih napada, kao i dvije godine poslije – redovito kulminira sredinom veljače. U sezoni 2001-2002, gripa je u Sjedinjenim Državama kulminirala u ožujku 2002, u izravnoj proporcionalnosti s padom broja putnika koji su dolazili u zemlju u rujnu 2001. No, ističe John Brownstein, smrtnost od gripe nije se promijenila, samo njezin tajming. Kao i za običnu gripu, ista bi se analiza, kaže ovaj stručnjak, mogla primijeniti i u slučaju da ptičja gripa mutira u pandemijski soj. "U osnovi, kada govorimo o epidemiji gripe, svake godine u zemlju ulaze novi virusi. Ista je stvar i s pandemijom. Recimo, ograničavanjem međunarodnog zračnog prometa mogli bismo smanjiti vjerojatnost ulaza novog soja virusa u zemlju ili ga odgoditi, dobiti više vremena za pripreme".

 

Studija Johna Brownsteina i njegovih kolega sa Sveučilišta Harvard i Dječje bolnice u Bostonu objavljena je u časopisu PLoS Medicine.

 

VoA.Kliker.info

 

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku