hamburger-icon

Kliker.info

Grand Rapids : Izabrano novo rukovodstvo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Grand Rapids : Izabrano novo rukovodstvo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

05 Marta
07:18 2009

Na  osnovu odluke UO KBSA, a na prijedlog Komisije za izradu pravnih akata Kongresa, dana 02/28/09 u Grand Rapidsu je održana Vanredna Skupština KBSA. Na zasjedanju Skupštine bilo je prisutno 47 registriranih delegata iz sljedećih država: Canada, Georgia, Illinois, Kentucky, Missouri, Michigan, New Jersey, New York i Washington. Nakon izbora Radnog predsjedništva, dopune i usvajanja Dnevnog reda, Skupština je započela rad usvajanjem Izvještaja o radu UO u periodu Maj 2008 – Februar 2009 i Finansijskog izvještaja za isti period. Veoma konstruktivna diskusija se vodila povodom Prijedloga izmjena Statuta i By-Laws KBSA. Nakon prihvatanja predloženih izmjena i dopuna od strane delegata usvojeni su novi, izmjenjeni Statut i By-Laws KBSA koji će biti upućeni svim Koordinacijama i delegatimana razmatranje prije Skuptine u Jacksonvilleu.

Glavne izmjena Statuta i By-Laws sastoje se u sljedećem:

1. Izmjene By-Law su urađene u skladu sa važećim zakonima države gdje je KBSA registrovan i doprinijece obezbjeđivanju dobijanja non-profit statusa;

2. U slučaju nesuglasja između odredbi Statuta i By-Laws, primjenjuju se odredbe Statuta

3. Godišnja zasjedanja Skupštine KBSA prelaze u Konvenciju KBSA, koja se održava svake druge godine;

4. Koordinacije trebaju biti organizovane na principu jedna država /provincija – jedna Koordinacija, čime bi se eliminisalo postojanje paralelnih Koordinacija u jednom gradu;

5. Jedino legalne su one Koordinacije koje budu potvrđene od strane UO KBSA;

6. Koordinacije registrovane na drzavnom/province nivou imaju pravo na najviše 10 delegata dok organizacije iz država gdje ne postoji organizovana Koordinacija mogu delegirati jednog delegata. Koordinacije moraju imati Pravilnik o radu koji je u skladu sa aktima KBSA i moraju biti potvrđeni od strane UO;

7. Ukida se Koordinacioni Savjet jer otvara mogućnost paralelizma Skupštini /Konvenciji;

8. Organizaciono, rad UO je podijeljen na Komitete koji će se baviti raznim sektorima rada važnim za djelatnosti KBSA i interese Bošnjaka Sjeverne Amerike

9. Mandat članova UO je dvije godine sa pravom na još dva mandata. Nakon isteka tri mandata, član mora pauzirati dvije godine kako bi ponovo mogao biti biran.

Na Skupštini je izabran UO KBSA u sastavu : Haris Alibašić – predsjednik, Murat Muratović – potpredsjednik, Ferid Sefer – sekretar, Uzeir Ramić – blagajnik, Semir Đulic – glasnogovornik, Meliha Pihura, Kemal Hamulić, Burhan Husika, Džafer Kulenović, Vahid Šuta, Mirsad Smajić i Daniel Toljaga. UO će biti dodatno dopunjen u Jacksonvilleu, dok će Dr. Đenita Pašić nastaviti da služi kao pravni savjetnik za KBSA, te zajedno sa dr. Calvin Mashio da zastupa pravne interese KBSA.

Skupština je potvrdila odluku o održavanju Skupštine KBSA u Jacksonville i UO će u roku od 30 dana formirati delegaciju koja će se sastati sa domaćinom XIV Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, a u duhu tradicije Susreta. UO KBSA će pripremiti sve potrebne dokumente za zasijedanje Skupštine. UO poziva sve Koordinacije i organizacije da prijave svoje delegate za Skupštinu u Jacksonville. Delegati Koordinacija, organizacija i pojedinci koji su prisustvovali Vanrednoj Skupštini u Grand Rapidsu ne moraju ponovo  uplaćivati članarinu za Skupštinu u Jacksonville.

Delegati su jednoglasno usvojili Rezoluciju KBSA koja poziva na jedinstvo Bošnjaka Sjeverne Amerike. Vanredna Skupstina u GR i njeni delegati pozivaju na ujedinjenje Bosnjaka sjeverne Amerike. Za izuzetan doprinos u radu i razvoju KBSA, UO KBSA je dodijelio Plaketu KBSA prof. Emiru Ramiću, kao najveće odlikovanje koje ova organizacija dodjeljuje. Posebnu zahvalnost UO izražava Koordinaciji KBSA Grand Rapids na izuzetnoj organizaciji Skupštine kao i dr.prof. Smailu Čekiću, konzulu BH u Čikagu mr. Eldinu Kajeviću, te gradonačelniku Grand Rapidsa gosp. George K. Hartwell koji su svojim obraćanjima doprinijeli da Vanredna Skupština i proslava Dana Nezavisnosti BiH proteknu u duhu Bošnjačke/Bosanske tradicije i bosanko – američkog prijateljstva.

Zahvaljujemo se Horu ilahija i kasida "Medina" St. Louis i KUDu Preporod iz Grand Rapidsa kao i medijskim pokroviteljima: TV Bostel, Bosnian Media Group-Dijaspora Bošnjačka, chicagoraja.net, Bosnjaci.net i BalkanMedia te svim delegatima koji su bili prisutni na Vanrednoj Skupštini, navodi se u saopštenju za javnost  Upravnog dbora KBSA. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku