hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac : Ne mogu odgovarati za ono za šta nisam nadležna

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac : Ne mogu odgovarati za ono za šta nisam nadležna

03 Marta
08:35 2008

Izborna je godina i neko bi, kada je riječ o stalnim protestima građana i njihovim zahtjevima za moju smjenu, želio da pobere plodove mog rada.Ovo smatra Semiha Borovac, gradonačelnica Sarajeva, ističući da je mnogo uradila za Sarajevo i da građani, nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća, gdje je utvrđeno da nema osnova za njenu smjenu, nemaju razloga da traže njenu ostavku.

NN: Da li se, bez obzira na stav Gradskog vijeća, smatrate odgovornom za narušenu sigurnosnu situaciju u Sarajevu?

BOROVAC: Mnoge moje kolege u gradovima u okruženju imaju neke nadležnosti kada je u pitanju sigurnost. Gradonačelnik Brisela ima mogućnost da upotrijebi policijske snage kada se odluči za to. Sarajevo, kao glavni grad BiH, nije odgovorno za sigurnost. Kao gradonačelnica ne mogu odgovarati za ono što mi nije dato u nadležnost. Očito je da građanima treba pružiti informaciju o tome ko je odgovoran. Nažalost, naš pravni sistem je tako razbijen da su za određene poslove odgovorni svi nivoi vlasti.

NN: Ministarstvo pravde FBiH prozvali ste najodgovornijim za narušenu sigurnosnu situaciju u Sarajevu. Zašto?

BOROVAC: Bilo je dužno da obezbijedi ustanovu u koju će biti smješteni maloljetni delinkventi. Ministar koji vodi ovo ministarstvo je to i priznao. Očekivala sam da će i drugi priznati svoju odgovornost. Prozvala sam i tužioce. Imaju mogućnost da izreknu četiri vrste mjera prije nego što bude proveden postupak protiv maloljetnika kod istražnog sudije. Neprekidno smo u začaranom krugu. Policija hvata maloljetnike, predaje ih tužiocu sa dokazima, zatim ih on predaje istražnom sudiji, koji donosi mjere, a maloljetnici nemaju gdje biti smješteni. Tužioci imaju mogućnost da izreknu preventivne mjere, a prema mojim informacijama – nijedna do sada nije izrečena.

NN: Kako komentarišete inicijativu vijećnika Jasmina Vedrana Mehičevića za Vašu smjeni?

BOROVAC: Mehičević je u inicijativi navodio od toga da sam odgovorna za sigurnost do toga da nisam prenijela nadležnosti sa Kantona Sarajevo na Gradsku upravu. Odmah da kažem da sigurnost ne bi došla u obzir kao prenos nadležnosti. Ustavom je definisana kao nadležnost KS i FBiH. Mehičević je na kraju rekao da su i svi vijećnici odgovorni. To pokazuje da nije imao tačne vizije šta želi da se promijeni. Koje namjere krije iza inicijative, sam treba da kaže.

NN: Šta kažete na činjenicu da pojedini vijećnici iz Vaše stranke nisu bili protiv Mehičevićeve inicijative? Vijećnik Sead Srna bio je uzdržan prilikom glasanja.

BOROVAC: Ne znam šta se desilo sa Seadom Srnom. Morat ćemo njega pitati. Stav SDA je jasan. Podržali su mene, a ne zahtjev za smjenu. Da li vijećnik Srna ima nešto lično protiv mene – ne znam.

NN: Unatoč stavu Gradskog vijeća, građani i dalje traže Vašu ostavku.

BOROVAC: Pitanje je da li građane interesuje sigurnost ili ostavka Semihe Borovac. Ako je već utvrđeno da nema razloga za moju ostavku kada je u pitanju sigurnost, postavlja se pitanje šta se krije iza zahtjeva organizatora protesta. Da li je to da se onemogući Semihi Borovac da nastavi projekte kao što su izgradnja spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva? Možda ne žele da otvorim olimpijski bazen koji je ova gradska vlast napravila? Da li nekome smeta što radim na obnovi sarajevske Vijećnice, pokrećem inicijativu za obnovu Trebevića i žičare? Ne mogu da dokučim razloge. Izborna je godina i neko bi želio da pobere plodove mog rada. Semiha Borovac je mnogo uradila za ovaj grad, ne samo kada je u pitanju uređenje grada, već i vraćanje digniteta gradonačelniku. Mislim da prije mene građani nisu ni znali ko je gradonačelnik. Drago mi je da sam prepoznata kao gradonačelnica i da mi se građani mogu obratiti s problemima.  

NN: Da li su tačne Mehičevićeve tvrdnje da ste, zajedno sa SDA, rukovodećom strankom u KS, opstruirali prebacivanje određenih nadležnosti s Kantona Sarajevo na Gradsku upravu?

BOROVAC: Ta optužba je toliko proizvoljna i neosnovana. Prošle godine organizovala sam četiri tematske sjednice o prenosu nadležnosti. Da li je Mehičević prisustvovao sjednicama – ne znam. Nismo bili zadovoljni odzivom predstavnika vlasti KS. Utvrdili smo koje bi nadležnosti trebalo da budu prenesene i o tome smo upoznali kanton, ali nam nisu odgovorili. Uređenje Gradske uprave je krupno političko pitanje. Najavila sam kako ću predložiti zakon o glavnom gradu BiH. Selma Lemo (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku