hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović: Bošnjaci i Hrvati u Doboju žive u strahu !

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović: Bošnjaci i Hrvati u Doboju žive u strahu !

06 Maja
16:06 2015

obren_petrovic3Gradonačelnik Doboja  Obren Petrović tvrdi da je sigurnosna situacija u tom gradu na izuzetno lošem nivou, te da građani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u toj sredini žive u strahu.Izloženi su, tvrdi gradonačelnik, svakodnevnim prijetnjama i uvredama.Sve je, navodi, eskaliralo nakon odluke gradske skupštine da se Doboj pridruži Zajednici općina turskog svijeta. Od tada je, kaže, i sam izložen prijetnjama smrću, jer dobija pisma u kojima mu nepoznati pošiljaoci prijete ubistvom.

O svemu je obavijestio entitetsko tužilaštvo i MUP Republike Srpske, no za sada nema bilo kakvih informacija o počiniocima.Petrović poziva policijske strukture i vlasti na višim nivoima u Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnu zajednicu, da reaguju.

“Veliki dio ljudi, posebno Bošnjaka, i još drugih su u strahu u Doboju. Neka oni cijene sigurnosnu situaciju kako hoće”, rekao je.

Dodao je i da iza toga stoji jedna grupa iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Ja pozivam i predsjednika RS-a i predsjednika SNSD-a [Milorada Dodika] i molim ga da se to ne čini. Neće se dobro to ovdje završiti. Past će mrtva glava. Ovdje će neko poginuti, ja vam kažem, zbog raspirivanja međunacionalnih odnosa. Nisam ja bitan – ovo što se meni prijeti da ću ja biti likvidiran, ubijen i tako dalje, što se ja zovem pogrdnim imenima…”

Povici ‘ubij Bošnjaka’ na utakmici

“Treba da pitate šta je bilo na zadnjoj utakmici. Sve najgora, pogrdna imena. To je ovdje normalna stvar – ‘ubij Bošnjaka’, pisanje po zidovima… i niko nikada nije otkriven. Pa je li moguće da nikad nikog ne možemo otkriti? A običan građanin, kad ga pitate, zna ko stoji iza toga”, tvrdi Petrović.

Dodaje da će, ako policija ne bude radila ništa po tom pitanju, tražiti pomoć od viših nivoa vlasti i međunarodne zajednice.

“Ako želi neko da nam pomogne, ako ne želi, mi ćemo se boriti kako možemo.”

Prema Petrovićevoj odluci koju je odobrilo Općinsko vijeće Doboja, ovaj grad je pristupio Zajednici općina turskog svijeta, zbog čega je boračka organizacija krajem marta organizovala proteste.

Petrović i odbornici iz Srpske demokratske stranke (SDS), koji imaju većinu u Vijeću, tvrde da članstvo u toj asocijaciji donosi investicije koje su potrebne ovom gradu nakon katastrofalnih poplava prošle godine.S druge strane, odbornici SNSD-a smatraju da je Petrović samostalno donio odluku te da je nije dobro objasnio, zbog čega su tražili prezentaciju planiranih projekata, kao i prava i obaveze koje proistječu iz članstva.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku