hamburger-icon

Kliker.info

Gradnja lučice u Neumu počinje u septembru?

Gradnja lučice u Neumu počinje u septembru?

07 Jula
21:47 2008

Načelnik Općine Neum Đuro Obradović potvrdio za «Dnevni avaz» da je u toku projektiranje gradske marine i pristaništa za manje brodove u Neumu.

 

 

Kako nam je pojasnio Obradović, marina bi se nalazila na centralnom obalnom dijelu  Neuma ispod tzv. Poštanskog objekta, na mjestu gdje se i danas vežu čamci.

 

 

U ministarstvu prometa i veza F BiH preciziraju da se radi  o turističkoj luci koja predviđa pristanak turističkih brodova i trajekata, te o marini!  «Dnevni avaz» prvi objavljuje snimke plana, koji pokazuje kako bi lučica u Neumu trebala izgledati.

 

 

– Mi smo imali javne rasprave gdje su Neumljani tražili da se to malo izmjeni, dopuni. Građani Neuma  žele da smanji nasipanje na plažu, da  dio plaže da ostane, ali i da se napravi igralište za vaterpolo. Mi smo te sugestije poslali investitoru i projektantu i očekujemo reakcije.  Neumljani generalno nisu protiv izgradnje marine i pristaništa na moru, ali žele  da se tu napravi nešto što manji zahvati u more.  Vjerujem da ćemo se oko svega usuglasiti na jesen. Tada ćemo  znati konačnu sudbinu, kako i kojem obliku će biti ta marina i pristanište. Tada ćemo analizirati urađeno i znati šta je definitivno najbolje za Neum – istakao je Obradović.

 

 

Vlada F BiH se aktivno uključila u ovaj projekt. I ove godine odobren je određen iznos sredstava u ove svrhe. 

 

 

Izet Mehinagić, pomoćnik ministra za željeznički, vodni i kombinirani promet u Ministarstvu prometa i veza, izjavio je da su resorno ministarstvo i Vlada F BiH spremni započeti radove već u septembru, ako vlasti Neuma usvoje potrebne odluke. Prema nepotvrđenim informacijama lučica u Neumu imala bi oko 150 vezova za brodice.

(Dnevni avaz)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku