hamburger-icon

Kliker.info

Građanski savez : Dodik i Čović spremaju nasilje,FBiH mora naoružati policiju

Građanski savez : Dodik i Čović spremaju nasilje,FBiH mora naoružati policiju

27 Februara
15:56 2018

Građanski savez (GS) najoštrije, u saopštenju, osuđuje navode iznesene u Jutarnje listu o spremnosti vlasti Aleksandra Vučića da ponovo ratuje protiv BiH, uz punu saradnju sa Republikom Hrvatskom.

Saopštenje GS-a prenosimo u cjelosti.

Takve izjave su jasan dokaz da je Vučić isti danas kao i onda kada je sa govornice Narodne Skupštine Republike Srbije pozivao na ubistvo „sto Muslimana za jednog Srbina”.

GS smatra da nabavka oružja od strane MUP-a RS, stvaranje paravojnih jedinica u tom entitetu, uz prijetnje otcjepljenjem i narušavanjem ustavnog poretka od strane Milorada Dodika i Dragana Čovića, predstavljaju dovoljan dokaz za sve građane BiH da se se osovina Dodik-Čović sprema na nasilje.

Mi u GS smatramo da je promjenom politike međunarodne zajednice od podrške izgradnji normalne države BiH na aktivnu podršku političkim snagama koje žele da unište BiH, došlo vrijeme da svi u BiH koji vole našu zemlju izvade glavu iz pijeska i otvore oči i suoče se sa stvarnošću.

Kroz našu bližu i dalju istoriju mi koji volimo samo ovu zemlju smo mogli i morali naučiti da smo loše prošli svaki puta kada smo bili slabi. Naime, slabost priziva agresiju.

GS stoga priziva vlasti u Federaciji BiH da ubrzano pokrenu postupak nabavke oružja u omjeru 2:1 u za MUP FBiH u odnosu na MUP RS.

Smatramo da je dobro organizovana i naoružana policijska struktura u FBiH najbolji garant mira i poruka svima u regionu da nismo spremni još jednom da budemo žrtvena janjad rastućeg neofašizma i ekstremnog nacionalizma u susjedstvu koji ima svoje eksponente i u našoj zemlji.

Nabavke sedam do osam hiljada automatskih pušaka kalibra 7,62 za MUP RS, kako je Dodik najavio, predstavlja kraj procesa paralelnih oružanih snaga na teritoriji Bosne i Hercegovina. Naime, to nije policijsko naoružanje, niti je u tim količinama potrebno za korištenje u borbi protiv terorizma kako lažno tvrde zvaničnici MUP-a RS. Radi se o vojnom naoružanju, što ustvari znači da MUP RS postaje vojna formacija veličine Oružanih snaga BiH.

GS pozdravlja otvorenost visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, koji je jasno rekao da je MUP RS nabavio vojno naoružanje u neobjašnjivo velikim količinama.

Također, pozdravljamo sličnu izjavu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Laži o navodnoj spremnosti međunarodne zajednice da štiti Dejtonski poredak bile bi kontraproduktivne jer bi neprijateljima naše zemlje dale još vremena da balans vojnih kapaciteta dodatno pogoršaju na štetu BiH.

Javnost treba da zna da je razlog što je MUP RS u stanju da bez posljedica nabavlja vojnu opremu taj što je Europska unija na prečac odlučila da zatvori svoju policijsku misiju i napusti BiH 2012. godine otvarajući mogućnost za ovakav negativni scenarij. Nadalje, vojna misija EU, EUFOR, je spala na svega nekoliko stotina vojnika raspoređenih na 17 lokacija i ne može se realno očekivati da EUFOR obavi svoju funkciju, odnosno da očuva mir, u trenutku kada osovina Dodik-Čović krene u ostvarenje svojih paklenih namjera.

Na kraju, pozivamo sve koji za sebe tvrde da vole BiH da prestanu sa politikantskim laganjem javnosti i uvide realnost u kojoj se nalazimo prije nego bude prekasno. Istorija ne poznaje drugostepeni organ. I svima će suditi po onome što su govorili i radili, ne po namjerama.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku