hamburger-icon

Kliker.info

Goraždanka Jasna Hadžić planer saobraćaja u Minesoti

Goraždanka Jasna Hadžić planer saobraćaja u Minesoti

03 Februara
06:41 2015

JasnaH12Dok o uređenju prostora u bh. gradovima često odlučuju i drvosječe stogodišnjih stabala i uzurpatori zelenih i pješačkih površina, Goraždanka Jasna Hadžić radi na planiranju saobraćaja u američkoj državi Minesoti. Završila je studij dizajna okoliša, odsjek arhitektura pejzaža, a od 2012. nosi titulu magistrice urbanizma.  

– Ovu ljubav sam naslijedila od majke, jer je ona radila u toj oblasti u Goraždu i u našoj kući uvijek se pričalo o tome. Trenutno vodim projekt koji za cilj ima poboljšanje uvjeta za pješake u naseljima, a trajat će dvije godine i bit će primijenjen u cijeloj državi – kaže Jasna Hadžić.

U Ameriku je došla nakon agresije na BiH, kao 12-godišnjakinja, a s roditeljima i sestrom živi u Mineapolisu.

– Voljela bih svoje iskustvo prenijeti i u BiH, ali prvo ga moram dovoljno steći i usavršiti se ovdje. Mladi odlaze i odavde, iz ovog grada gdje sada živim, pogotovo generacija koja želi da živi u većim gradovima, s boljim uvjetima za život – kaže Jasna.

Pokrenula blog 

Jasna Hadžić nedavno je pokrenula blog posvećen urbanizmu, na kojem kroz fotografije i vlastita zapažanja nastoji podijeliti iskustva s drugima. U svojim tekstovima sjeća se odrastanja u Goraždu u kojem joj je sve bilo nadohvat ruke, a porodični automobil, kako je navela, korišten je jedino vikendom zbog odlaska na selo.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku