hamburger-icon

Kliker.info

Goran Zubac proglašen krivim : Direktoru SIPA-e godina zatvora uslovno

Goran Zubac proglašen krivim : Direktoru SIPA-e godina zatvora uslovno

05 Marta
14:59 2015

GoranZ124

Goran Zubac, direktor Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) kriv je za nesavjestan rad u službi jer je 7. februara 2014. godine odbio pružiti pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH kada su u Sarajevu, tokom nasilnih protesta, zapaljene zgrade vlada i Predsjedništva BiH, javlja novinska agencija Patria.

Sudija Mirsad Strika izrekao je Zubcu uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana. Ukoliko u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo neće izdržavati zatvorsku kaznu.Sud BiH je ovom prvostepenom presudom utvrdio, na osnovu činjeničnog stanja i dokaza, da je Zubac nesavjesno postupio svjesno kršeći zakone BiH kada je odbio pružiti pomoći Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).

Obrazlažući presudu, sudija je kazao kako tvrdnje odbrane da nije postojao sporazum o međusobnom pomaganju policijskih tijela je nedovoljan jer je u momentu kada su gorjele zgrade Predsjedništva BiH, Arhiva BiH, te Ustavnog suda BiH bilo važnije da Specijalna jedinica kojom rukovodi Zubac pomogne Direkciji jer je to i zakonom utvrđeno.

Također odbrana je tvrdila da jedinica SIPA-e nije obučena za uspostavljanje javnog reda i mira. No, Sud BiH ove tvrdnje odbrane također je odbio govoreći da je u glavnom pretresu dokazano da je dio jedinice bio spreman po naredbi Zubca djelovati ukoliko se nemiri prošire na područje oko zgrade Američke ambasade.

Iznenađeni advokat

Zubac po izlasku iz sudnice nije želio komentirati ovakvu presudu dok je njegov advokat Dragiša Jokić rekao da je iznenađen i da će uložiti žalbu na ovu presudu.„Jesam, iznenađen sam, jer nisam očekivao ovakvu presudu, ali kad dobijem pismeni otpravak moći ću više govoriti o njoj. Svakako ćemo uložiti žalbu pa ćemo vidjeti šta će biti u drugostepenom postupku“, kazao je Jokić.

Također, Sud BiH utvrdio je da bi pružanjem pomoći Specijalne jedinice DKPT-u bila spriječena šteta koja je na kraju iznosila 339.522 KM (blizu 170.000 eura).Inače, Tužilaštvo BiH stavilo je ne teret Zubcu nesavjestan rad u službi jer je kao ovlaštena osoba za zakonit rad SIPA-e očigledno nesavjesno postupio. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku