hamburger-icon

Kliker.info

Goran Bregović : Sarajevo je moje pa kakvo je da je

Goran Bregović : Sarajevo je moje pa kakvo je da je

28 Decembra
16:36 2012

Goran Bregović, realno, jeste muzičar i kompozitor zavidnog svjetskog ugleda. Skoro 15 godina sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane puni prestižne svjetske dvorane. Bio je u konkurenciji za nominaciju za muzičku nagradu Gremi, počasni je doktor britanskog Univerziteta Šefild… Ali, u Sarajevu, Bosni, bivšoj Jugoslaviji, on je i mnogo više od toga – Brega je muzički mit.

Sa suprugom Dženanom i kćerkama stigao je prije nekoliko dana u Sarajevo, a svaki njegov dolazak u rodni grad izazove veliku pažnju javnosti. Bregović, vjerovatno prezasićen pažnjom, pokušava izbjeći javno eksponiranje, kao i intervjue. Ipak, jučer se susreo s ekipom "Dnevnog avaza" te nam je govorio o novom albumu, planovima za 2013, Sarajevu…

Filmski scenarij

Objavili ste album "Šampanjac za Cigane". Kakve su reakcije?

– Album promoviram još od aprila. Svirao sam više od 120 koncerta, od Južne Amerike do Sibira. Nekoliko velikih radiostanica po Evropi ga svira, što je najkompliciranije postići. Sviraju pjesmu s "Gogol Bordello" – "Be That Man". U Parizu 24. januara sviram prvi veliki koncert s novom pločom. Bit će tu svi oni koji su i na albumu "Gipsy Kings", "Gogol Bordello"… Doći će svi moji agenti i pokušat će na još nekoliko mjesta upokavati taj veliki koncert. Bilo bi mi drago da ga negdje i ovdje sviram. Ali, nije jednostavno, vidim kako je francuski agent radio. Vidjet ćemo.

Stigli ste u Sarajevo, a sutra idete u Moskvu, gdje svirate za Novu godinu.

– Da, ali vraćam se odmah 1. januara. Mislim da ću u Sarajevu uhvatiti i januar i februar cijeli, jer malo sviram u tom periodu. U januaru sviram samo tri-četiri koncerta u Francuskoj. Imam i veliku porudžbinu u Italiji, pišem novu operu za avgust. Radim "Orfeja" i to ću raditi u Sarajevu. Onda u martu slijede Australija, Novi Zeland, Hong Kong…

Prije godinu najavili ste da se vraćate u Sarajevo. I, zaista, sve ste češće i duže ovdje.

– Namjestio sam se. Stan mi je sada uredu, kuća na Jahorini je uredu. Moguće je da napravim malu infrastrukturu, da mogu raditi ovdje.

U posljednje vrijeme spominje se mogućnost snimanja filma prema Vašoj operi "Karmen sa sretnim završetkom".

– To je stara ideja. Taj sam scenarij pisao prije pet godina. Ali, onda sam počeo "Karmen" igrati u pozorištima. Igrao sam je od Buenos Airesa do Seula, po cijelom svijetu. Izvedena je više od 150 puta, mjesec sam igrao u Parizu, sedmicu u Madridu, sedmicu u Milanu… E, onda je iz Sarajeva krenula ideja o filmu. Faruk Drina mislio je da trebam raditi dokumentarni film, a meni je tih dokumentaraca preko glave. Onda sam ponovo sjeo da pišem taj scenarij. U odnosu na prvi, dosta je popravljen i sada je na čitanju. Dat je desetorici ljudi za koje ja mislim da su korisni sagovornici, od našeg oskarovca preko nekoliko reditelja u Sarajevu, Beogradu do nekih u Americi i Francuskoj. Taj bi se film, najvjerovatnije, mogao snimati 2014.

Opera je dobra. "Karmen" je, najvjerovatnije, najbolje što sam pisao u posljednjih petnaestak godina. Tako da je najteži dio napisan, ovo ostalo je lakše. Ovo je mali film i trebao bi ostati mali.

Kad god razgovaramo, pokušavate da svoj rad smjestite u neke skromne okvire, a činjenica je da ste možda jedini muzičar s ovih prostora koji je ostvario svjetsku karijeru.

– Bilo kakva razmetljivost kod drugih mi je užasna, sada zamisli da ja budem razmetljiv. To je najgora osobina.

Razgovor vodimo u jednom kafeu u Sarajevu, sjedite normalno, pozdravljate se s rajom i sad ću Vam postaviti jedno otrcano pitanje: Je li tačno da u Sarajevu niko ne može biti zvijezda?

– Ne vjerujem da je iko ikada u Sarajevu bio zvijezda. Ovi koji jesu, teško to mogu biti u Sarajevu. Ja nikada nisam bio zvijezda u Sarajevu. Sebe nikada nisam ni doživljavao tako. U malom gradu igrati zvijezdu pravi nelagodu.

Osamdesetih godina pomagali ste nekim mladim bendovima. Biste li danas uradili nešto slično, posvetili se nekom bendu u Sarajevu?

– Odakle ja uzimam, to je otpad. To je smetljište. S tog mjesta niko više ne uzima. Ja sam posljednji koji radi narodnjake, niko drugi to ne radi.

Zašto radite narodnjake?

– Uvijek sam ih radio. Objektivno, moj rokenrol bio je tako veliki, zato što sam uvijek s tog mjesta bio inspiriran. Danas su mjesta odakle je kradem, zaboravljena. To su otpadi.

Pučka opera

Završava se 2012. Zadovoljni ste?

– Svirao sam dosta dobrih koncerata, na raznim stranama. Normalna godina.

Koje su Vaše želje za 2013. godinu?

– Bilo bi mi drago da taj "Orfej" uspije. To je arhetip umjetnosti koji je mnogo puta rađen. Ja bih volio napraviti pučku operu s "happy endom". Stalo mi je da to ispadne kako treba.

Jedan ste od rijetkih koji kao prvu želju za 2013. nije poželio zdravlje.

– A je li? I malo love. Ne mora biti ni totalno zdravlje, neka i malo love. Šalim se, ne mislim na to.

"Bijelo dugme" je kao kavijar

Na nedavnom koncertu Kemala Montena svirali ste "Na zadnjem sjedištu moga auta" i publika je poludjela. "Bijelo dugme" je, barem ovdje, bilo nešto posebno.

– Imali smo ta tri koncerta 2005. Kavijara se ne treba prejedati, to se uzima u malim dozama. Inače, kako bismo znali kada je trenutak da ga jedemo. Kavijar i šampanjac se rijetko i pomalo konzumiraju.

Sarajevo je moje pa kakvo je da je

Kažete da mnogo hodate u Sarajevu.

– Volim hodati po Sarajevu. Rat je bio grozan, ali je Sarajevo uspjelo sačuvati to malo kulture, ostala je skoro neoštećena. Više hodam u Sarajevu nego u Parizu. Stvarno.

Ne vjerujem da je Sarajevo ljepše od Pariza.

– Ne znam, ali je moje. Sarajevo je moje pa kakvo je da je.

Larisa Sarajlić-Ramović(Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku