hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica dva zločina u Orašlju: Meho je ostao sam (Video)

Godišnjica dva zločina u Orašlju: Meho je ostao sam (Video)

14 Jula
07:27 2015

BucmanM1Stanovnici naselja Orašlje, selo Rotimlja, u opštini Stolac, održali su u nedjelju kasno poslijepodne komemoraciju u povodu obilježavanja dvije godišnjice zločinâ, koji su se u tom zaseoku dogodili skoro na isti dan najprije u Drugom svjetskom, a potom i u posljednjem ratu.

Nekoliko desetina prisutnih sa šireg područja Stoca i Hercegovine odalo je počast za 62 civila, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, koje su 12. jula 1943. godine pobili pripadnici njemačkih okupacionih snaga, uz pomoć domaćih izdajnika – kako stoji napisano na velikom spomen obilježju sagrađenom još prije 40-ak godina – te za 15 bošnjačkih civila i zarobljenih vojnika Armije RBiH, koje su pripadnici HVO-a i HV-a – kako kažu mještani – pobili 13. jula 1993. godine.

“U onom ratu sam izgubio dedu, nenu, adžu, tetke, ostao je samo babo živ. A u ovome ratu, ponovila se sudbina, ostanem ja sam živ”, izjavio je mještanin Meho Bucman, kojem su u masakru od 13. jula 1993. godine ubijeni otac, majka, brat, žena i dvoje djece.

I stanovnik Orašlja Salko Džoklo je izgubio članove porodice u zločinima počinjenim skoro na isti dan u oba rata. U Drugom svjetskom ratu njegov otac je ostao sam, odnosno izgubio je brata, suprugu, dvoje djece, nevjestu, te vlastitog oca. Ponovo se oženio nakon rata, dok je u julu 1993. godine ostao bez brata i sestre, te od brata sina i kćerke.
“Sve što su našli u mahali, pobili su. Najmlađa osoba je imala nepunih pet godina, a dvije osobe koje su bile između 40 i 45 godina, bile su retardirane”, rekao je Džoklo.

(Kliker.info-Starmo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku