hamburger-icon

Kliker.info

Glavni odbor SDA : Najvjerovatnije tri kandidata za predsjednika SDA – Tihić, Terzić i Izetbegović

Glavni odbor SDA : Najvjerovatnije tri kandidata za predsjednika SDA – Tihić, Terzić i Izetbegović

18 Aprila
17:31 2009

Na 5. kongresu SDA u maju delegati će najvjerovatnije birati između tri kandidata za predsjednika SDA, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić. Kandidati za predsjednika, osim Tihića, trebali bi biti i zamjenik predsjednika SDA Adnan Terzić i potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović. Vjerujem da će delegati Kongresa prepoznati ono što sam ja do sada radio i da će mi ponovo ukazati povjerenje, kazao je Tihić. On je rekao da nije iznenađen kandidaturom Terzića jer je, kako kaže, logično da i zamjenik predsjednika bude jedan od kandidata za predsjednika. Iako su mediji ranije pozvani na sjednicu Glavnog odbora SDA, zasjedanje je, ipak, održano iza zatvorenih vrata. Na sjednici su donesene odluke o pitanjima organizacije i djelovanja u pripremi za 5. kongres SDA koji je zakazan za 26. maj, a tiče se broja izaslanika, članova upravnog odbora i tematskih stolova koji će u okviru Kongresa biti organizirani.

Glavni odbor SDA održao je i sjednicu posvećenu ekonomsko-finansijskoj situaciji i mjerama za prevazilaženje problema. Federalni premijer Nedžad Branković, izvjestilac na toj tematskoj sjednici, istakao je da prioriteti za ublažavanje posljedica ekonomske krize trebaju biti smanjenje javne potrošnje, konsolidovanje u budžetima nivoa rashoda prema količini prihoda u ovoj godini, nastojanje da se nepotrebnim odlukama ne generiše deficit i priprema za intenzivne reforme koje će biti jedan od važnih elementa sporazuma s MMF-om. On je je ocijenio, kao i većina članova Glavnog odbora SDA, da se mjere za prevazilaženje ekonomske krize mogu svrstati u četiri grupe: mjere finansijske podrške privrednim subjektima koji su pogođeni ili će biti pogođeni krizom, mjere za ograničenje javne potrošnje, mjere za unapređenje poslovnog ambijenta i smanjenja opterećenja poslodavaca i mjere za intenziviranje ulaganja u javne investicije, odnosno infrastrukturu.

Premijer FBiH Nedžad Branković trebalo bi da podnese ostavku ukoliko optužnica protiv njega bude potvrđena, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić. Radi se o ozbiljnim optužbama, zloupotrebi položaja ili drugim nečasnim radnjama. Predsjedništvo SDA mora zauzeti stav o tome, naglasio je Tihić. Osim stana, koji je predmet optužnice, i kuće za odmor na Poljinama, sva druga imovina o kojoj se govori u medijima je laž, kazao je federalni premijer Nedžad Branković prije sjednice Glavnog odbora SDA. Vjerujem u nezavisnost naših pravosudnih institucija i to je moj stav od početka do kraja, rekao je Branković novinarima u Sarajevu, pred početak sjednice Glavnog odbora SDA. On nije želio komentarisati ni stav predsjednika SDA Sulejmana Tihića da nijedan član SDA ne može obavljati javnu ili stranačku funkciju ukoliko se nalazi pod optužnicom. Mi smo sada stranka u pripremi Kongresa i bilo kakav komenatar mogao bi biti upotrebljen u druge svrhe, rekao je Branković.  (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku