hamburger-icon

Kliker.info

George Soros : Najgore bi bilo da Europa postane bojno polje na kojem će ratovati Putinova Rusija i Sjedinjene države !

George Soros : Najgore bi bilo da Europa postane bojno polje na kojem će ratovati Putinova Rusija i Sjedinjene države !

06 Aprila
04:37 2015

Soros1Jedan od najvećih investicijskih autoriteta George Soros ponovno je upozorio na važnost Ukrajine i jačeg europskog angažmana u ukrajinskoj krizi.Kako će izgledati Europska unija za pet godina bit će riješeno u narednih 35 mjeseci, i to ovisi o razvoju situacije u Ukrajini. Sada se EU mora pozabaviti s dva izvora vanjskih kriza: Grčkom i Ukrajinom. To bi za EU mogao biti prevelik zalogaj, upozoirava Soros.

– Rusija Vladimira Putina je agresor, a Ukrajina brani iste vrijednosti i principe na kojima počiva EU, piše Soros za Project Syndcate, tekst prenosi Guardian.Prema mišljenju Sorosa, Europa tretira Ukrajinu kao drugu Grčku, ali je ta politika pogrešna i dovest će do vrlo loših rezultata.

Smatra mogućim scenarij po kojem Putin postiže svoj glavni cilj – slom ukrajinskog otpora. Poslije toga bi Europu zapljusnuo val izbjeglica, kojih bi, prema realističnim procjenama, moglo biti i dva milijuna. Zatim će europski prijatelji pobjedonosnog Putina ublažiti antiruske sankcije, ali to će biti kraj EU kao svjetske političke sile, smatra Soros.

Istodobno, Soros hvali Ukrajinu gdje se polako vide učinci reformi. Kaže da je vidljiv oštar kontrast između katastrofalne vanjske situacije i napretka untarnjih reformi. Mnogi očekuju da bi ukrajinska situacija mogla biti početak novog Hladnog rata. No, Soros smatra da je vjerojatniji scenarij u kojoj će pobjednik Putin imati mnoge prijatelje u Europi, a sankcije protiv Rusije doživjet će propast. Najgore od svega bilo bi se Europa pretvori u bojno polje na kojem će ratovati Putinova Rusija i Sjedinjene države.

Vjerojatniji scenarij je da će se Europa izvući iz svega tako što će Ukrajinu hraniti na “kapaljku”. Ukrajina neće potpuno nestati, ali će se oligarsi uspjeti oporaviti i nova Ukrajina počet će sličiti na onu staru.

Posljednje poglavlje onoga što zovem “tragedija Europske unije” jest da će EU izgubiti novu Ukrajinu. Načela koja brani Ukrajina su i načela na kojima je utemeljena Europska unija. Ako ta načela budu napuštena, EU će morati potrošiti znatno više novca na obranu same sebe nego što bi potrošila za pomoć novoj Ukrajini.

U poželjnom scenariju, Ukrajina preživljava i odlučna da se obrani. Iako je Ukrajina preslaba za rusku vojnu moć, njezini bi saveznici moglo odlčuti da poduzmu sve kako bi joj pomogli. To bi bila pomoć ne samo za Ukrajinu nego i za EU koja bi time potvrdila vlastite vrijednosti koje se čine izgubljenima. To je i Sorosev željeni scenarij.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33*
  Tripolski Janos 33* 06 Aprila, 13:15

  Politika kao derivat filozofije radi istu gresku ne vodeci racuna o stvarnim zivotnim potrebama vec se radi o metafizickim manipulacijama.Fasisticki nacin snopa koji se ne moze slomiti ako je čopor po mogućnosti što veći-premda je cirkular odavno izmišljen. Energetsko pitanje postaje bojno polje.Energija iz Tokamaka nije moguća jer kad plazma dostigne nestabilnost ruši se atomska “kohezija”plazma se lijepi na stijenke.Bolje rijesenje je solar furie-solarna peć.
  S.V.G.I
  Tripolski Janos 33*
  Veliki Orient Hrvatske i BiH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku