hamburger-icon

Kliker.info

Fra Mile Babić : Moderna demokratska država nastaje kad i slobodan pojedinac

Fra Mile Babić : Moderna demokratska država nastaje kad i slobodan pojedinac

17 Februara
17:56 2019

Moderna demokratska država nastaje onda kad i slobodan pojedinac, individua, kao neko koga ne smije niko ugrožavati.

To je osnovna poruka iz uvodnog obraćanja dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine fra Mile Babića o temi “Demokratske države štite ljudska prava” danas na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu.

– U današnjoj Bosni i Hercegovini, čovjek je puki pripadnik svog nacionalnog kolektiva – kazao je on. 

Kako javlja Fena Babić potencira da je osnivanje demokratske moderne države došlo s Francuskom revolucijom i revolucijom u Americi, do kada je “religija bila državna stvar”. Prva pluralizacija unutar kršćanstva, desila se s Papom Grgurom VII, a druga s Martinom Luterom, do čije je pojave religiozno jedinstvo bilo pretpostavka za političko.

Nakon Francuske revolucije, prvi put je defnirinao da religija mora biti odvojena od države, što je, po riječima Babića, bilo veliko civilizacijsko dostignuće, jer politika, vlast, prvi put nije bila sakralna, sveta, već postaje sekularna stvar.

– Državna vlast je tu da štiti individuu jer svaka ima pravo na ljudsko dostojanstvo. Država, dakle, treba da štiti čovjeka kao čovjeka, bez obzira na njegovu pripadnost, individualni identitet kao važniji od njegove kolektivne pripadnosti. Individuum, ljudska osoba, centar je svijeta i njoj treba da služe država i religija – rekao je Babić.

Odvajanjem religije od države, prvi put je religija postala sloboda, a i država kao nešto što treba da služi ljudima i osigura slobodu misli i govora, ističe fra Mile Babić i zaključuje: “Opšte dobro je kad država štiti čovjeka bez obzira na njegovu pripadnost”.

Današnje sesija nezavisne asocijacije “Krug 99” bila je i u znaku komemoracije povodom nedavne smrti preminulog člana i dugogodišnjeg potpredsjednika, akademika Ljubomira Berberovića.

Profesor dr. Mirko Pejanović, odnedavno redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, inicirao je tom prilikom da jedna od sarajevskih ulica dobije ime po Berberoviću o čijim su naučnim i profesionalnim djelima i referensama te ljudskim vrlinama, osim Pejanovića, govorili i predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović, kao i Bojan Šošić te Berberovićeva kićerka Jesenka.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 17 Februara, 19:51

    Ovakvi govori se ne komentarišu nego slijede djelom.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku