hamburger-icon

Kliker.info

Foto: Rašo držao i javna predavanja o zdravom životu

Foto: Rašo držao i javna predavanja o zdravom životu

22 Jula
16:58 2008

Radovan Karadžić držao je i nekoliko javnih predavanja, kojima je prisustvovalo više stotina ljudi, i radio kao saradnik časopisa “Zdrav život”. Predstavljao se kao istraživač u oblasti psihologije i bioenergije pod imenom dr Dragan David Dabić.


        Karadžić kao Dabić na jednom predavanju o zdravom životu


                    Karadžić kao Dabić

Glavni urednik tog èasopisa Goran Kojiæ nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje Dabićev identitet, navodeæi da je šokiran činjenicom da je objavljivao tekstove čoveka koji je optužen za najteže ratne zločine.

"Dolazio je i komunicirao je sa mnom lično i baš je interesantno da ja nisam uopšte u tom ćoveku… Ni na kraj pameti mi ne bi bilo da je to Radovan Karadžić. Niti smo pričali o politici niti išta slično, znate", kaže Kojić.

"Znate, on je čovek koji je ponudio neki tekst meni koji govori o sličnostima i razlikama između meditacije i tihovanja. Ja sam taj tekst ocenio kao jako dobar i objavio sam ga u vidu feljtona u našem magazinu", rekao je on.

"Taj utisak, da je bio elokventan, da je bio upoznat s našom oblašću, alternativom, da je zračio s jedne strane vedrinom, pozitivnom energijom, ali s druge strane, da je imao jednu dubinu u sebi, koja je karakteristièna za psihoterapeute, kako se predstavio. Dakle, on se predstavio kao neuropsihijatar", kaže Kojić.
"On je izgledao vrlo neobično, duge sede kose, koju je vezivao na neki čudan način, na vrh glave. Ja sam ga pitao ’Otkud ti to’, bilo mi je interesantno. On je rekao ’To je nešto moje lièno, privatno’. S jedne strane to, s druge strane duga brada, s treće strane neki imidž, onako, kao neki boem", navodi Kojić.
Kojiæ kaže da ga je prvi put video prošle jeseni, a poslednji put pre mesec dana. Iako je bio oduševljen njegovim znanjem i planirao da ga zadrži kao struènog saradnika, Kojiæ kaže da mu ipak nije potpuno verovao jer nije mogao da dokaže osnovne tvrdnje o svom identitetu. 
 Pošto dr Dabić nije doneo na uvid dokaz da je on zaista doktor i neuropsihijatar, u časopisu je potpisan kao duhovni istraživač.
"U par navrata sam pitao gde radi ako je neuropsihijatar. On je rekao da radi za neke privatne klinike. Rekoh ’Radite na državnoj nekoj institiuciji?’ Ne, ne radi. I onda sam ja rekao ’A koje su to privatne klinike?’, a on je rekao ’Dobro, nije bitno’, nešto kao, to su neke male privatne klinike i onda sam ja rekao ’Dobro, a je l’ vi imate neku duiplomu, kako taèno glasi vaša diploma“¸kaže Kojić.
"A on je rekao ’Imam, ali nije kod mene’. Ja sam rekao ’Je l’ možete da nabavite tu diplomu jer ne možemo da vas potpišemo kao doktora, prihijatra’. Bilo mi je malo sumnjivo i prosto je rekao da je ta diploma u Americi, kod njegove bivse supruge", prièa Kojić. 
 Radovan Karadžić je pod imenom Dragan David Dabić učestvovao na više javnih predavanja, izmeðu ostalih i na Trećem festivalu zdravog života, koji je održan krajem maja ove godine na Adi Ciganliji u Beogradu.
Tu je držao predavanje na temu "Kako negovati sopstvene energije". Sagovornica B92 koja je želela da ostane anonimna kaže da je bila na više predavanja dr Dabića i čak je pila sa njim čaj na Terazijama.
"Nije imao bosanski naglasak, prièao je kao da je iz Beograda. Ja za njega nisam èula, prvi put sam čula kad se javio u Zdrav život krajem prošle godine. Jednom prilikom smo pričali o tome čime se bavio. Rekao je da je bio klinièki psihijatar", priča ona.
"Imala sam prilike da ga jednom ili dva puta sretnem na Terazijama i prièali smo normalno, prošetali tuda, popili èaj i viðala sam ga par puta tako, znaèi, normalno se šetao", kaže ona.
"Držao je jako dobra predavanja, na predavanjima je uglavnom bilo od 200 do možda 400 ljudi, ona kojima sam ja prisustvovala", kaže ona. 
I predsednica Društva za borbu protiv raka iz Sombora Ðerđi Sarić potvrdila je danas da je neuropsihijatar Dragan Dabiæ, kako se lažno predstavljao haški optuženik Radovan Karadžiæ, 12. aprila ove godune održao predavanje u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu.
"U subotu, 12. aprila, u Kulturnom centru Orfeus u Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Pokreta za zdraviju Srbiju, održana je akcija Zdrav život je sreæan život, u kojoj je značajno mesto zauzela i dr Ljiljana Kiridžiæ iz Somborskog društva za borbu protiv raka", rekla je ona u izjavi FoNetu.
Prema njenim reèima, na predavanju je učestvovao i Dragan Dabić, neuropsihijatar iz Beograda, koji je govorio na temu "Istosti tihovanja i meditacije".
Karadžiæ se do sada u javnosti pojavljivao samo preko knjiga koje je objavljivao. Od 2002. godine do danas objavio je nekoliko knjiga poezije i proze, a 2006. objavljeni su njegovi "Intervjui i govori".
Radovan Karadzić bio je gost i na tribini u kikindskom Domu omladine 28. januara ove godine, kao neuropsihijatar specijalizovan za alternativnu medicinu.
Lokalna javnost saznala je koga je ugostila u Kikindi, nakon što su danas objavljene fotografije Dragana Dabiæa, pošto se pod imenom predstavio i u tom gradu.
"Doktora Dabiæa" na tribinu je doveo urednik časopisa "Zdrav život" Goran Kojić, koji inače organizuje tribine u Domu omladine svaka dva meseca.

"Dabiæ je bio veoma neobièan kao pojava, imao je šešir, crnu rolku i brojanicu u ruci koju je neprestano okretao", rekla je direktorka Doma omladine Tatjana Nožica.

Tribina je tog dana prošla vrlo uspešno, a deo tribine zabeležila je i lokalna Televizija VK.

Dabiæ uradio vebsajt

Karadžiæ je kao doktor David angažovao ove godine Zorana Pavloviæa da mu napravi vebsajt putem kojeg je nudio svoje usluge, odnosno pomoæ kod seksualnih smetnji, depresije, epilepsije, multiple skleroze i životnih teškoæa uopšte.

Preko sajta su se mogle kupiti i male amajlije. Preko ovog sajta sa dr Davidom se jednostavno moglo stupiti u kontakt preko dva broja mobilnog telefona.

Pavloviæ se više puta sretao sa ekscentriènim doktorom, a kako je dosta putovao po inostranstvu, kaže da mu je spomenuo i Sheveningen.

"Prièali smo, znaèi, uopšte o zemljama itd. Ja sam mu rekao da sam jedanput bio u Holandiji i da mi se ta zemlja mnogo svidela. I da, iako naši ljude mnogo vole Italiju i Španiju, Holandija je super zemlja. On je rekao: ’Pa, da, jeste, fina je’ itd", kaže Pavloviæ.

"Ja sam mu onda rekao da sam bio u Amsterdamu i posle toga sam bio, otišao do Haga i Ševeningena. Zanimalo me kakav je tretman tamo naših osuðenika", kaže on.

"I onda sam mu rekao: ’Davide, Ševeningen je jedno super mesto, koje morate obavezno da posetite. On je pun hotela, plaža, stvarno jedno predivno mesto na Zemlji’. On je samo slegnuo ramenima i rekao: Pa, da, OK, važi", tvrdi Pavloviæ.

"Ne postoji registrovan lekar Dragan Dabiæ"

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljeviæ rekao je danas da pod imenom Dragan ili David Dabiæ nema nijednog doktora medicine u registru Lekarske komore Srbije ni u državnoj ni u privatnoj praksi.

"Pod tim imenom nema ni zdravstvenog osiguranika koji bi bio legalno zaposlen u državnoj ili privatnoj praksi", kazao je Milosavljeviæ agenciji Beta.

On je naveo da bi ukoliko je osoba pod imenom Dragan ili David Dabiæ bila legalno zaposlena morala da bude u evidenciji zdravstvenog osiguranja.

"U Ministarsvu zdravlja do sad nije izdata nijedna dozvala za rad u tradicionalnoj medicini, a prvih osam se planira za avgust", dodao je ministar.

GSP: Bez pretplatne karte na ime Dragan Dabiæ

Gradsko saobraæajno preduzeæe Beograd nije izadalo pretplatnu meseènu kartu na ime Dragan Dabiæ, reèeno je danas Beti u Službi za medijski nastup GSP-a.

Karadžiæev branilac Svetozar Vujaèiæ izjavio je danas da je njegov branjenik uhapšen u petak uveæe u gradskom autobusu na liniji Novi Beograd – Batajnica i da je imao meseènu pretplantu kartu GSP-a.

Iz GSP-a je saopšteno da to preduzeæe nema saznanje da je Karadžiæ uhapšen u njihovom vozilu.

Trebješanin: Život pod psihološkim pritiskom

Psiholog Žarko Trebješanin ocenio je da je haški optuženik Radovan Karadžiæa tokom bekstva živeo pod velikim psihološkim pritiskom, i da zbog toga hapšenje može da predstavlja i olakšanje za nekadašnjeg lidera bosanskih Srba.

Trebješanin je agenciji Beta rekao da je trinaestogodišnje skrivanje i život sa izmenjenim indentitetom svakako bilo veliki teritet za Karadžiæa.

"Veliki pritisak je svakoga dana živeti kao neka druga osoba i pri tome pratiti izveštaje medija koji neprestano govore o tome kako se sprema vaše hapšenje", kazao je Trebješanin.

On je dodao da je Karadžiæu tokom bekstva svakako teško palo i to što nije mogao da redovno komunicira sa svojom porodicom.

"Život u kojem ne možete da redovno kontaktirate svoju porodicu ili prijatelje i stalno morate da se predstavljate kao neko drugi svakako je bio život bez perspektive", kazao je Trebješanin.

(Kliker.info/B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku