hamburger-icon

Kliker.info

“Foroken Sverige“ : Mostarka Azra najljepša Šveđanka

“Foroken Sverige“ : Mostarka Azra najljepša Šveđanka

09 Maja
05:27 2009

Nakon poduže pauze, u Švedskoj se ponovo organizuje takmièenje za najljepšu djevojku, ali sada pod nazivom „Nova mis Švedske“ i potpuno drugačije nego ranije. Naime, izgled više nije prvi kriterij nego inteligencija, duhovni kvaliteti, stav i angažman u društvu. Kriteriji su promijenjeni jer Švedska hoće da drugaèiju promociju u svijetu.

Znanje je najvažnije

Meðu kandidatkinjama je i 23-godišnja Azra Ðuliman, porijeklom iz Mostara. Ona živi u Štokholmu i studira pravne nauke. Bavi se i košarkom, aktivan je borac za ljudska prava i angažovana je u Helsinškom komitetu… Troškove studiranja sama plaća, a novac zaraðuje radeæi kao kasirka i recepcionerka. Tako je predstavlja švedska štampa uz napomenu da Azra, osim bosanskog i švedskog jezika, odlično govori i engleski i njemaèki i pomalo španski.Igrala sam košarku punih deset godina, a najveći uspjeh postigla sam u klubu Lidingo. Pošto sam atletski građena, još u srednjoj su me nagovarali  da se bavim atletikom i nisu vjerovali da ću u košarci daleko dogurati – kazala je Azra za švedske listove, a na pitanje kakve su joj ambicije, odgovorila je:

– Najvažnije mi je da završim fakultet pošto smatram da je znanje najbitnije i da ono pruža moguænost daljeg razvoja. Bavim se i pisanjem. Jednostavno, ja sam kreativna osoba i imam snažnu potrebu da se i drugaèije izražavam. Pišem prozu, poeziju…

Pokazati ono najbolje

– Zašto ste se prijavili na takmièenje za mis Švedske – pitali su je novinari.- Da pokažem da je ljpota unutrašnja karizma koja zraèi iz svake osobe kojoj su znanje i samopouzdanje inspiracija. Ljepota je izbor. Ponosim se svojim samopouzdanjem jer sam ga sama postigla gradeæi svoju liènost. Ponosna sam što imam hrabrosti da pokažem ono najbolje kod sebe i to na naèin koji će inspirisati druge. Osobe koje puste da ih voda nosi to čine samo zato što koriste mali procenat svojih kapaciteta. Ja sam uvjerena da svako može biti zvijezda svog života.Takmičenje za najljepšu Šveđanku – „Foroken Sverige“ – ušlo je u završnu fazu. U konkurenciji za laskavu titulu ostale su četiri djevoje, meðu njima i Azra. Zanimljivo je da pobjednica neæe uèestvovati na izboru za mis svijeta.- Želimo mladim djevojkama dati primjer i podsticaj da ostvare snove, ali ne preko poziranja u kupaæem kostimu nego kroz lièno znanje i sposobnosti – kažu organizatori takmičenja.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku