hamburger-icon

Kliker.info

Fisker Karma: Najljepši hibrid na svijetu

Fisker Karma: Najljepši hibrid na svijetu

15 Januara
14:52 2008

Fisker, jedna od najmlađih svjetskih tvrtki u Detroitu je održala obećanje i zasjenila sve automobilske gigante. Stigla je Karma, najljepši hibrid kojeg je svijet vidio.Prije nekoliko mjeseci Henrik Fisker, nekadašnji šef dizajna u BMW-u i Aston Martinu, a po mnogima jedan od najvećih dizajnera današnjice, objavio je kako je njegova tvrtka pokrenula suradnju s kompanijom Quantum Technologies s ciljem razvoja elitne sportske limuzine naglašenih ekoloških načela. Ubrzo se pojavio i prvi render, plan godišnje naklade od 15.000 primjeraka, a zatim su uslijedile i najave o preporučenoj cijeni koja ne bi trebala prelaziti 80.000 USD. Reakcije su bile podijeljene, ali i vječni optimisti smatrali su da će takav projekt biti teško ostvariv.

No, Karma je tu, na ovogodišnjem NAIAS-u, kao jedno od najvećih iznenađenja godine koja je tek počela. Iako izložen primjerak nosi atribut studije serijska proizvodnja je potvrđena. Prve isporuke trebale bi krenuti potkraj iduće godine, a vrlo je vjerojatno kako je prvi primjerak naručio Al Gore, nobelovac, ekološki aktivist i nekadašnji potpredsjednik najmoćnije zemlje svijeta. Ne samo da je Gore zainteresiran, već je savjetovao brojne investitore da ulože u projekt, a i sam je spreman financijski pomoći.Nema sumnje, Karma je neodoljiv automobil, čak i kad ne bi stajao 80.000 USD. Da, tvorci se drže najavljene cijene. Za tu protuvrijednost kupac će dobiti jedinstvenu sportsku limuzinu visoku poput 911-ice, dugačku poput Mercedesa CLS i široku kao BMW-ova sedmica. I ne samo to, serijska izvedba bit će identična studiji koju upravo gledate.

No, to nije sve. Fisker smatra da je dizajn važan, ali ključna je ipak tehnologija. Potpisuje ju Quantum Technologies, tvrtka koja ima jake reference u obliku višegodišnje suradnje s velikim klijentima poput GM-a, Toyote i NASA-e. Valja reći i kako na mjestu šefa razvoja sjedi Thomas Fritz, nekadašnji BMW-ov inženjer.Pogonski sustav nosi ime Q-Drive. Čini ga štedljivi četiri-cilindarski benzinski motor koji pokreće generator, čija uloga je punjenje Li-Ion baterija. Potonje el. energijom snabdijevaju elektromotor, a on pokreće stražnje kotače.

S jednim punjenjem baterija vozilo prelazi oko 80 km, što je oko 20 % više u odnosu na najjače konkurente i više no dovoljno za dnevne potrebe. Ukoliko je potrebno, u pomoć priskače benzinski motor ili ako je vozilo došlo do odredišta, vozilo se priključi na el. mrežu. Da, Karma je plug-in hibrid, što znači da se može uključiti na 110-voltnu utičnicu, ali i da će vlasnik na tankiranje ići jednom ili eventualno dvaput godišnje.Vozač može birati između dva moda vožnje. U "Stealth" modu Karma je nečujna, vozi isključivo na struju iz Li-Ion baterija. Odabere li pak "Sport" mod, tada može računati na potporu prije spomenutog benzinca. Fisker u tom slučaju garantira odlične performanse, ali i zvuk od kojeg se ledi krv u žilama. Navodno se radi o tonovima bliskim mlažnjaku uz podlogu F1 bolida. Ili obrnuto, potpuno je svejedno. Konačne mogućnosti automobila postavljenog na (serijske) 22-inčne kotače su 5,8 sekundi za ubrzanje do 96 km/h i maksimalac od 201 km/h.

Polako ostajemo bez teksta. Stoga ćemo završiti službenim informacijama koje kažu kako osnovna cijena uključuje potpunu opremu. Dakle, četiri individualno podesiva sjedala, DVD multimedija, navigacija, sve je uključeno u cijenu. A prvih 99 kupaca dobit će od Fiskera osobno potpisan primjerak u finišu identičnom izloženom primjerku.  (Kliker.info-Index)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku