hamburger-icon

Kliker.info

Finale : Čović bi Komšića da izbaci, uvede Radončića, a finansije bi vodio provjereni Džaferović!?

Finale : Čović bi Komšića da izbaci, uvede Radončića, a finansije bi vodio provjereni Džaferović!?

12 Marta
04:30 2015

FahroCo4Dragan Čović po svaku cijenu nastoji izbaciti iz koalicije na federalnom nivou Demokratsku frontu i Željka Komšića, piše novinska agencija Patria.  Ono što je već mjesecima javna tajna, da bi rado kao partnera u vlasti na nivou Federacije da vidi lidera SBB-a Fahrudina Radončića umjesto „nepoćudnog“ Komšića, jučer se pokazalo tačnim.

Pauzu između razgovora sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem iskoristio je da otrči do Radončića i ponudi mu da uskoči u koaliciju umjesto DF-a.Čović je planirao da će Komšić i jučer u „afektu“ poručiti da napušta sve, a onda bi on Izetbegovića doveo pred svršen čin i novinarima kazao – imamo koaliciju i dogovor za Vladu FBiH- SDA, HDZ i SBB.

Izetbegović, koji ni u snu ne želi uz sebe imati Radončića, ne bi imao kuda. Jer, on bi u protivnom bio optužen da kao prvi čovjek pobjedničke stranke blokira formiranje vlasti, a ne bi mu to bila ni dobra referenca za predstojeći Kongres na kojem sebe treba pokazati kao lidera spremnog na kompromise za dobrobit države.

U toj kombinaciji, Čović bi se vjerovatno i ministarstva finansija odrekao u korist SBB-a. Ono mu je sada samo dobar izgovor da otjera DF. Inače, nezvanične informacije kazuju da bi Radončić na ovo mjesto imenovao Ramiza Džaferovića, bivšeg direktora Razvojne banke, a Čović bi to podržao, jer „cijeni rad“ Džaferovića i „ono što je ovaj za njega uradio“.

Iz državne neće izbaciti DF jer su kockice već posložene sa Savezom za promjene i HDZ je dobio i više nego je to zaradio na izborima, ali Čoviću Komšić smeta u Federaciji BiH.Da li je Radončić pristao ili ne ući u dil sa političarem koji u dogovoru sa Miloradom Dodikom zagovara i na sve moguće načine nastoji u BiH napraviti treći entitet, odnosno „federalne etnički jednonacionalne jedinice“, bez zadiranja u teritoriju Republike Srpske.

U sve ovo prste umiješane ima i Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a, kojeg je sa Čovićem pomirio upravo Radončić. Plan o Federalnoj vladi bez DF-a skovan je netom nakon izbora, a u takvoj političkoj konstelaciji našla bi se neka fotelja i za Lagumdžiju.Od prvog trenutka DF se nastojao diskvalificirati, suptilno, da bi se zadnja dva dana krenulo u otvorenu ofanzivu. Komšić je popuštao na svemu, ali sada je zakovan stao na istom ministarstu na kojem i Čović.

Hoće li Komšić popustiti i biti „patriota“ kako mu je to poručio Izetbegović ili ćemo dobiti federalnu vlast bez DF-a, a sa SBB-om? Predvidjeti to zasigurno niko ne može. Ostaje čekati odgovor do petka. Neku vladu dobit ćemo.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku