hamburger-icon

Kliker.info

Filmska pljačka: Hakeri ukrali 300 miliona dolara iz banaka

Filmska pljačka: Hakeri ukrali 300 miliona dolara iz banaka

16 Februara
06:53 2015

hakerii34Evropski, ruski i kineski hakeri ukrali su oko tri stotine miliona američkih dolara iz stotinu banaka zahvaljujući posebno napisanom virusu pomoću kojeg su prodrli u sisteme organizacija koje su izabrali za žrtve.

Koliko je zasad poznato, hakeri su slali zaraženu elektronsku poštu zaposlenicima banaka, pa pratili što se odvija na monitorima računara onih djelatnika za koje su utvrdili da su zaduženi za novčane transakcije.
Ukradene iznose su na koncu prebacili na mnogobrojne račune u različitim zemljama, a najviše su oštetili banke u Rusiji, Japanu, Švicarskoj i u SAD-u.

Da se nalaze pod napadom banke su spoznale tek nakon što je u centru Kijeva jedan od bankomata počeo izbacivati novce, te su brže-bolje angažirale kompaniju za softversku zaštitu Kaspersky Lab čiji su predstavnici nakon preliminarne istrage kazali da šteta od 300 miliona dolara nije konačna i da bi mogla biti čak triput veća!

– Ovo je vjerovatno najsofisticiraniji napad koji je svijet do sada vidio – izjavio je direktor Kaspersky Laba Chris Doggett, čije kompanija o svojim saznanjima obavještava Bijelu kuću, FBI i Interpol. (Kliker.info-Bportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku