hamburger-icon

Kliker.info

Federalni premijer Nedžad Branković : Vlada ima rješenja da zaštiti građane

Federalni premijer Nedžad Branković : Vlada ima rješenja da zaštiti građane

26 Augusta
08:03 2007

Zbog problema koje imamo zbog suše morat ćemo poduzeti neke mjere, sve do naredne žetve. Naravno da ćemo zbog toga morati urgirati iz federalnog i kantonalnih budžeta te robnih rezervi. Vlada je već zadužila Direkciju robnih rezervi da mlinsko-pekarskoj industriji distribuira 15.000 tona pšenice te nabavi novih 50.000 tona pšenice i 25.000 tona kukuruza. Vlada ima instrumente da kreira najbolja rješenja kako bi što manje posljedica osjetili građani i mlinsko-pekarska industrija, kaže na početku razgovora za "Dnevni avaz" federalni premijer Nedžad Branković.

Sutra se sastajete s kantonalnim premijerima kako biste dogovorili provedbu Programa zajedničkog djelovanja u ostvarivanju politika iz oblasti rada, socijalne politike, zdravstva, boračke, a posebno trenutno aktuelne zaštite potrošača i mlinsko-pekarske industrije. Šta očekujete od sastanka?

– Već smo potpisali program rada u Širokom Brijegu kako više ne bi bilo razlike u ostvarivanju prava građana u FBiH. Nije uredu da građani imaju različita prava iz oblasti socijalne, zdravstvene i boračke zaštite. Naprimjer, da prava demobilisanih boraca ne zavise od budžeta kantona u kojem žive.

Jeste li predvidjeli socijalne programe za ovu godinu?

– U programu rada Vlade FBiH zaduženo je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku da prati trendove kretanja. Logično je da ćemo reagovati ako se ukaže potreba za socijalnom intervencijom, odnosno izradom socijalnih programa, prema našim mogućnostima.

U kojoj fazi je priprema jedinstvenog boračkog zakona i fonda?

– Završen je radni materijal jedinstvenog boračkog zakona i fonda za finansiranje primanja boračke populacije. Sada to trebaju razmatrati radna tijela Vlade FBiH, a nakon toga uključit ćemo korisnike. Planiramo u septembru obaviti javnu raspravu o ovom dokumentu, a najkasnije početkom oktobra uputit ćemo ga u parlamentarnu proceduru. Jedan od razloga je što planiramo već krajem oktobra u parlamentarnu proceduru uputiti i rebalans budžeta.

Ranije ste najavljivali da bi jedan zakon – jedan fond u konačnici trebao znatno popraviti status boračke populacije. Da li to znači da će se primanja šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca povećati?

– Prvenstveno, mi moramo konsolidovati novčane tokove iz kojih boračka populacija ostvaruje naknade. S druge strane, cijela zajednica mora preuzeti odgovornost prema ovoj populaciji, jer sada je sva odgovornost na Vladi FBiH. Također, moramo sistem utroška tog novca napraviti transparentnijim, odnosno još jednom provjeriti da li taj novac troše oni kojima je on istinski potreban. Mislim da ćemo naći još neke izvore prihoda za boračku populaciju.

Koji bi to izvori bili?

– Naprimjer, imamo 400.000 hektara obradivog zemljišta, a obrađuje se svega 20.000 hektara. Taj ostatak neobrađenog zemljišta ima negativan utjecaj na okoliš, rastu ambrozija i drugi alergeni. Jedna od ideja je da uvedemo novčane takse vlasnicima koji ne obrađuju zemljište te da na taj način stimulišemo i njih da ga obrađuju i da dođemo do izvora novca za borački fond.

Vlada je već usvojila rebalans budžeta. Za koje kategorije će biti izdvojeno najviše novca?

– Dominantna sredstva bit će izdvojena za neratne invalide, boračku populaciju, te će se napraviti neke manje korekcije za druga ministarstva.

Nakon što su neki trgovci neopravdano već povećali cijene određenim artiklima, da li će biti sankcija protiv njih?

– Mjerodavne institucije pozabavit će se tim problemom. Ne volim unaprijed govoriti o mogućim sankcijama. Neka institucije rade svoj posao.  Azra Dedajić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku