hamburger-icon

Kliker.info

Fata Orlović: Vlast RS laže da će izmjestiti crkvu

Fata Orlović: Vlast RS laže da će izmjestiti crkvu

15 Aprila
19:12 2008
Kako nam je kazala Fata Orlović, Sud u Srebrenici za 7. maj je zakazao raspravu po tužbi koju je podnijela protiv Srpske pravoslavne crkve zbog nelegalnog oduzimanja njene imovine na kojoj je izgrađena crkva. Hoće li rasprava biti održana, Fata za sada ne može pouzdano potvrditi, jer se, kako nam je kazala, "o svemu brine" njen advokat Fahrija Karkin. – Ne znam zašto sudija zakazuje raspravu, ako je već napravljen sporazum sa Vladom RS o izmještanju crkve. Čeka se samo rješenje pitanja lokacije na koju će crkva biti izmještena. Nema potrebe da idem na tu raspravu – kazao nam je jučer advokat Karkin.Fata Orlović, doduše, smatra da odugovlačenje s izmještanjem crkve iz njenog dvorišta ima neke "druge namjere" i ponovo poziva vlasti da to što prije riješe.
Oslobođena optužbi
– Umjesto što tužioci u Bijeljini protestiraju na odluku Suda u Srebrenici koji me oslobodio od njihovih lažnih optužbi da sam nacionalista i da sam vrijeđala popa, bolje bi bilo da utvrde kako je oteta moja imovinu i maknu mi crkvu iz avlije. Lažu da žele riješiti problem i izmjestiti crkvu iz moje avlije. Svi su oni zajedno – i Kačavenda i Dodik i sudije i tužioci, svi hoće da od sekiracije naprijeko crknem. Samo ne znaju oni da i nakon mene Orlovića ima dovoljno da se s njima sude još 100 godina – poručila je jučer Fata Orlović.Ovih dana očekuje se i odluka Okružnog suda u Bijeljini po žalbi tužioca na presudu Općinskog suda Srebrenica, kojom je Fata Orlović početkom prošle godine oslobođena optužbi za raspirivanje rasne i vjerske netrpeljivosti i širenje mržnje među narodima.
Prljave igre
Prema informacijama koje se mogu čuti, rješenja pitanja vlasništva nad parcelom na kojoj je izgrađen sadašnji tržni centar u Konjević-Polju i na koju SPC želi izmjestiti crkvu neće biti ni za nekoliko godina. Bolji poznavaoci ove situacije tvrde da je upravo to i bio motiv da se SPC odluči za tu lokaciju, nadajući se da će Fata "za to vrijeme izgubiti i zdravlje i želju da se bori za svoja prava". Sagovornici "Avaza" iz Konjević-Polja tvrde da u ovim odnosima ima prljave igre i izražavaju sumnju da u tome učestvuju i neki Bošnjaci. (Kliker.info-avaz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku