hamburger-icon

Kliker.info

Fascinantna životna priča potpredsjednice Amerike : Kamala bi mogla imati više moći od bilo kojeg drugog potpredsjednika u istoriji!

Fascinantna životna priča potpredsjednice Amerike : Kamala bi mogla imati više moći od bilo kojeg drugog potpredsjednika u istoriji!

09 Novembra
05:51 2020

Povijesna je poezija da će Trumpovo rasističko predsjedništvo završiti s crnkinjom u Bijeloj kući, izjavila  je CNN-ov reporterka  Abby Phillip dok su glasovi iz Georgije i Pennsylvanije napravili veliki zaokret u korist demokratskog kandidata Joea Bidena i njegove kandidatkinje za potpredsjednicu Kamale Harris. Od subote je i službeno potvrđeno da će Kamala Harris postati prva crna potpredsjednica SAD-a.

Dakako, već je povijesna poezija što njezino lice, topli i karizmatični karakter dolazi kao četverogodišnja zamjena za hladnog i uvijek loše raspoloženog suparnika i trenutnog potpredsjednika Mikea Pencea. Nevjerojatno inteligentna i karizmatična, a prije svega mlada i puna energije i strasti, 56-godišnja Harris je u predsjedničku utrku ušla još prošle godine kao demokratska kandidatkinja za predsjednicu. No u prosincu se povukla iz utrke zbog nedostatka sredstava za nastavak kampanje koju je vodila pod motom ‘’Kamala Harris za ljude’’ s referencom na svoj rad na sudu.

Iako je u to vrijeme bila Bidenova suparnica, i njih dvoje su se porječkali oko rasnih pitanja, Biden je znao da mu je Kamala as u rukavu i magična kombinacija da se na izborima 2020. godine suprotstavi Donaldu Trumpu. Nakon što ju je u augustu   ove godine izabrao za svoju zamjenicu, Biden ju je pohvalio kao “pametnu, žilavu, iskusnu i dokazanu borkinju za okosnicu ove zemlje”.

“Kamala zna vladati. Ona je spremna raditi ovaj posao prvog dana’’, rekao je. A od tad je Harris stala uz Bidena ‘’s velikom čašću’’, kako je izjavila, te pokazala sve navedene karakteristike koje su osvojile birače. Čak i ako se gledatelji u SAD-u ili diljem svijeta nisu mogli opredijeliti za jednog od dva bijela i bogata muškarca, zacijelo je na njih Kamala ostavila veliki trag. A neki su išli toliko daleko pa je u malom indijskom selu, sedam sati vožnje od grada Chennaija i mjesta podrijetla njezina djeda diplomata P. V. Gopalana, jedan hinduistički svećenik napravio ritual zalijevanja mlijekom božanstva obitelji njezina djeda poznatog po znanju i miru.

U Chennaiju u jednom hramu je njezina teta Harris Sarala Gopalan razbila stotine kokosa u ritualima kako bi uklonila prepreke za svoju nećakinju. Slomila je 108 kokosovih oraha 2010. godine kad je Harris pobijedila u utrci za državnog odvjetnika u Kaliforniji te ponovno 2016. godine kad je izabrana u američki Senat. Iz tog istog Chennaija, Kamalina majka  Gopalan napustila je dom i preselila se na studij u Berkeley u Kaliforniji s 19 godina.

Bio je u to vrijeme rijetki potez za mladu Indijku. Majka je pet godina kasnije razbila tradiciju dogovorenog braka i udala se za ekonomista podrijetlom s Jamajke po imenu Donald Harris. Prvoj su kćeri dali ime po sanskrtskoj riječi za cvijet “lotus”: Kamala. Aktivizam njezinih roditelja dao joj je ‘’perspektivu na pokrete građanskih prava ljudi koji su bili predani služenju u zajednici’’, rekla je Harris.

Jednom prilikom je izjavila da je marširala s roditeljima dok još nije mogla izgovoriti pravilno riječ ‘’sloboda’’. Brak njezine majke trajao je do Kamaline sedme godine. Gledajući borbu svoje samohrane majke koja je istovremeno gradila karijeru priznate istraživačice raka dojke, Kamala je dodatno prepoznala ideju o važnosti ravnopravnosti spolova. Kamalina sestra Maya jednom je na Twitteru napisala da nitko ne može ‘’poznavati Kamalu bez da upozna njezinu majku’’.

A Harris puno puta majku opisuje kao ‘’razlog za sve’’. U svom govoru na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u kolovozu, nazvala je svoju majku “najvažnijom osobom u svom životu”, a debatu s potpredsjednikom Mikeom Penceom započela je riječima kako bi njezina majka ‘’vjerojatno bila ponosna na nju da je vidi gdje sad sjedi”. Borba za ljudsku pravdu bila je temeljna ideja koja je okupirala mladu Harris.

Nakon što je diplomirala na univerzitetu  Howard, povijesno crnom unioverzitetu  u Washingtonu, Harris se vratila u Kaliforniju kako bi stekla diplomu pravnika i pridružila se okružnom tužiteljstvu okruga Alameda. Godine 2003. kandidirala se za okružnog tužitelja u San Franciscu, postavši prva crnkinja koja je obnašala tu dužnost.

Kad je sedam godina kasnije Harris izabrana za državnu odvjetnicu u Kaliforniji, probila je još više barijera, postavši prva žena, prva Afroamerikanka i prva Indijka koja je preuzela tu ulogu. Harris je prije sadašnje pozicije služila u američkom Senatu, čime je bila i prva Afroamerikanka koja je predstavljala Kaliforniju u tom tijelu.

Biti prva i razbiti barijere neprestano obilježava karijeru borbene i ambiciozne Harris. Harris ulijeva povjerenje da svi mogu postići ono što žele uz stalnu borbu i kompromis s ostatkom društva bez obzira na svoje podrijetlo, rasu, etničku pripadnost, spol ili rodno opredjeljenje. Njezin lik pojavljuje se u trenutku u kojem su ideje antidiskriminacije bitnije nego ikad uz jačanje civilnih pokreta Black Lives Matters koji dokazuju da SAD kakav poznajemo kao zemlju slobode govora i demokracija i dalje postoji unatoč rasističkoj politici Trumpa.

Kamala Harris jedini je lik koji se u ovoj predsjedničkoj utrci uistinu najoštrije i najhrabrije suprotstavio Trumpu. Napadala je predsjednika govoreći da ima povijest ‘’ignoriranja stručnog mišljenja o pandemiji koronavirusa’’. Po pitanju Trumpova promicanja cjepiva prije roka rekla je: “Ne bih vjerovala Donaldu Trumpu. Neću mu vjerovati nijednu riječ”, rekla je.

image
Kamala Harris sa suprugom Douglasom Emhoffom 
 
 Noah Berger

Ona je prema anketama bila definitivna pobjednica u debati s potpredsjednikom Penceom. Harris je debatom razbila brojne stereotipe, a Trump je Harris dan nakon nazvao ‘’čudovištem’’, što je bilo dio njegovih omiljenih zabava vrijeđanja. Harris je u svojoj politici, kao i Biden, čista suprotnost Trumpu. Ona je dugo bila zagovornik reproduktivnih prava i zdravstvene zaštite. Javno je istupila protiv nove vrhovne sutkinje i Trumpove odabranice Amy Coney Barrett koja je imala potporu mnogih konzervativaca i skupina za pobačaj.

Velika je protivnica Trumpovih antimigracijskih politika. U ranoj fazi predsjedničke kandidature predložila je porezni zakon koji će pružiti olakšanje građanima srednje klase i njihovim obiteljima. Tad je iznijela i sveobuhvatni klimatski plan koji bi podržao Pariški sporazum ulaganjem 12 bilijuna dolara iz privatnih i javnih sredstava kako bi se izgradilo čisto gospodarstvo.

Harris je predložila da će Zakon o vještinama 21. vijeka  omogućiti radnicima da dobiju novac za osposobljavanje, a posebno u specijaliziranim područjima, kako bi se riješili sve veći izazovi automatizacije radne snage. Na vrhu njezinog dnevnog reda svakako je zagovaranje reforme socijalne i rasne pravde – pitanja koja su je najviše pratila u ranom djetinjstvu i za koja se zalagala tijekom predizborne kampanje.

Mnogi smatraju da je razlog za ulaz Harris u politiku bila njezina želja za reformom kaznenopravnog sustava. Iako se ona postavlja kao oštroumna pragmatičarka, istovremeno je fleksibilna te posjeduje diplomatske vještine. Upravo bi zdravstvo, međunarodna diplomacija i policijska reforma mogla biti područja u kojima će najviše briljirati. Iako nema međunarodnog iskustva, njezina kombinacija bi s Joeom Bidenom mogla popraviti porušenu reputaciju SAD-a svijetu, posebice u Europi koja žudi za boljim vodstvom.

Istovremeno, Kamala bi mogla imati više moći od bilo kojeg drugog potpredsjednika u povijesti. Ona će raditi kao zamjenica najstarijeg predsjednika u povijesti SAD-a. Biden kao 78-godišnjak neće služiti dulje od jednog mandata. Njoj kao 56-godišnjakinji će nova pozicija dati veliku prednost da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine budući da je već prošle godine ciljala na tu poziciju.

U slučaju da se američki Senat izjednači, te republikanci i demokrati imaju po 50 mjesta, Harris bi kao potpredsjednica mogla dati posljednji glas u nekim odlukama o zakonima. Harris također može pokušati preoblikovati ulogu potpredsjedništva i početi uspostavljati dnevni red Demokratske stranke za 2024. godinu Pritom će morati voditi brigu o ravnoteži, apelirajući na progresivnu bazu svoje stranke o pitanjima poput klimatskih promjena, bez uznemirivanja umjerenih članova dok zagovara radikalne promjene u pitanjima poput zdravstva.

Biden, koji je i sam bivši potpredsjednik, bit će njezin veliki učitelj i trener. A ona ima veliko povjerenje u svog šefa dok govori da Biden može ujediniti polarizirani američki narod jer je proveo svoj život ‘’boreći se za nas”.

‘’Kao predsjednik on će sagraditi život prema našim idealima’’, rekla je. Gledajući sve dosadašnje medijske nastupe, predizborne skupove i obraćanja, više je nego očito bilo ono najvažnije. A to je da dok Harris govori, Amerika sluša. 

Karla Juničić ( Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku