hamburger-icon

Kliker.info

Faruk Kajtaz : Špijuni su među nama – “senator ” ojačao ekipu “srpskog sveta”!

Faruk Kajtaz : Špijuni su među nama – “senator ” ojačao ekipu “srpskog sveta”!

27 Decembra
20:05 2023

Čovjek za posebne zadatke Aleksandra Vučića – njegov imenjak – Aleksandar Vulin ima „novi posao“. Postao je Dodikov „senator“!?

Ovaj član najužeg Vučićevog kruga saradnika prošao je sve funkcije odreda u Srbiji, koje se u svakoj državi smatraju – onima od ključne važnosti.

Piše : Faruk Kajtaz 

Ono što je jako neobično i što se vrlo rijetko sreće je da jedna te ista osoba (u ovom slučaju Vulin) obavlja tri tako važne funkcije u jednoj državi. Ministar vojske i policije, te na kraju i prvi čovjek srbijanske obavještajne agencije (BIA)!

Zbog ovakvog „gomilanja“ važnih funkcija u rukama jednog čovjeka – Aleksandara Vulina – njega je dio dobro obavještene javnosti u Srbiji smatrao vjerovatno „najmoćnijim članom Vučićevog kabineta“. Uostalom, ko bi mogao doći na ovakvo važne pozicije u Vučićevoj Srbiji, gdje se on „sve pita“ – da nije bilo izričitog blagoslova predsjednika Srbije?

“SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA”, naveo je Vulin nakon što je početkom novembra podnio neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA”.

Podnošenjem „neopozive ostavke“ Vulin je htio – barem deklarativno – da izbjegne svaku vrstu moguće poveznice između njegovog poteza i predsjednika Aleksandra Vučića.

Kao, eto „bio je spreman podnijeti žrtvu“.

Međutim, to je samo javna manifestacije cijelog slučaja i bilo bi krajnje neozbiljno vjerovati da je Vulin dao ostavku – „sam do sebe“. Odnosno, da se prije tog čina nije itekako temeljito konsultovao sa Vučićem. Na kraju krajeva, ipak odlazi prvi čovjek obavještajne službe i Vučić je itekako morao biti upoznat sa time.

Znati za to i na kraju krajeva – odobriti.

Iza Vulinovih velikih riječi krije se pak šahovski potez Vučića, koji je bio primoran da žrtvuje svoju „jaku šahovsku figuru“, kako bi održao tempo svoje političke strategije. Šahovskom terminologijom rečeno: žrtvovao je kvalitet za poziciju.

I to je najvjerovatniji razlog Vulinovg „iznenadnog“ odlaska i ostavke.

Ovakva vrsta odlaska ili bolje reći prekomande značila je i kraj javnog angažmana Vulina. Barem u Srbiji. Zato je Vučič strateški sačekao neko vrijeme, te je nakon izbora Vulina isporučio Dodiku, koji je ionako pod američkim sankcijama. Šta fali….još jedan?

Time je postigao dva cilja: poslao poruku Amerikancima da se kao „odrekao“ Vulina, dok je sa druge strane dodatno ojačao svoj savez sa Dodikom kome je poslao svog čovjeka od najvećeg povjerenja.

Vulin je sada postao „senator“ i najvažniji savjetnik Dodika…

Krug se zatvorio. Vučić je održao obećanje. Vulin je deložiran, ali u stilu i sa preporukama iz Beograda. Radi se o tzv. strateškom povlačenju na rezervne položaje. Na teren „srpskog sveta“.

Forma se ispoštovala, bez ozbiljnijeg diranja u suštinu. Pa nisu RS i Banja Luka „preko sveta“! Vulin je samo sa jedne šahovske ploče prenesen na drugu.

Moskva će biti itekako zadovoljna. A Washington?  

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku