hamburger-icon

Kliker.info

Faruk Kajtaz : Neugodne poruke za “regionalnu babarogu”

Faruk Kajtaz : Neugodne poruke za “regionalnu babarogu”

05 Marta
14:56 2024

Iz Evrope konačno stiže jezik i stil koga, Milorad Dodik, najbolje rezumije. Jednostavan jezik kratkih, ali i kristalno jasnih diplomatskih poruka bez mogućnosti naknadnog tumačenja ili relativizacije.

Upravo tim jezikom je u Sarajevu progovorila njemačka ministrica vanjskih poslova, Annalena Baerbock. Ona je Dodiku i svima onima, koji ga slijede ili podržavaju u njegovim vrlo opasnim namjerama poručila kako će se (u BiH op.aut.) „secesionističke fantazije jasno imenovati“, jer – nastavlja njemačka ministrica, „samo jedinstvena BiH može ići u Evropsku uniju“.

Piše : Faruk Kajtaz 

Dodik je naravno (barem okvirno) znao sa kakvim će porukama Bearbock stići u BiH, pa je unaprijed i planski pokušao realtivizirati njene izjave ustvrdivši kako ona samo kupi poene i zasluge za odluke koje su već donesene.

Za promjenu, Dodik je ovoga puta – itekako u pravu!

Neke odluke o odnosu BiH i EU su svakako već donesene, samo je pitanje da li je to za njega dobra ili loša vijest? Pa…zavisi kako se gleda na te stvari kod Dodika i njegovih.

Da li im je bliži Bruxelles ili Moskva? Sada i ubuduće.

Ovo je možda i zadnja prava prilika da Dodik napravi neki zaokret i odustane od svoje pogubne politike. Siguran sam da bi mu EU dala još jednu šansu, ali ostaje velika dilema u formi pitanja, koje glasi:

Da li Dodik više uopšte može mijenjati kurs svoga već dobrim dijelom nagetog entiteskog broda preopterećenog stalnim balastom sukoba sa Zapadom. U korist zvanične politike Moskve i Vladimira Putina.

Taj manevarski prostor Dodik je sam sebi reducirao na najmanju moguću mjeru, pristajući da bude Putinov poklisar i trbuhozborac. Regionalna politička babaroga za plašenje Zapada na daljinski iz Moskve. Uživio se Mile tako u ulogu nekakvog regionalnog Viktora Orbana sa kojim dijeli dosta zajedničkih stavova.

Uz malu, ali bitnu razliku!

Orban, ipak djeluje unutar EU i na kraju, a nakon gutave političke trgovine, uvijek postupi onako kako se od njega očekuje, dok je Dodik tek opasan politički marginalac i predsjednik nekakvog entiteta, koga malo ko doživljava jako ozbiljno izvan Beograda i Moskve.

Da je EU ranije slala ovakve jasne poruke „problem Dodik“ sigurno ne bi ušao u ovu fazu…kada poput novičok otrova prijeti krhkim odnosima u regionu.

Ali bolje ikada nego nikada ili možda iza scene postoji neka agenda, koja je poznata samo užem krugu diplomata. Nekakav hodogram, koji nije nikakva teorija zavjere, već red poteza, koji mora biti ispoštovan da bi se precizna Igra privela – očekivanom rezultatu.

EU je preko Bearbock poručila šta je imala za reći. Na potezu je sada Dodik, ali prije nego što smisli strategiju nove polemike sa najvećim silama Zapada, treba obaviti i jedan neodložan mali poslić.

Otići (opet) na Sud! Na još jedno ročište…

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku