hamburger-icon

Kliker.info

Fadil Banjanović-Bracika dobit će ulicu u svom Kozluku : “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”

Fadil Banjanović-Bracika dobit će ulicu u svom Kozluku : “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”

16 Aprila
07:49 2017

U Kozluku kod Zvornika , maloj varošici na Drini, u subotu je  pokrenuta inicijativa da  jedan dio  upravo asfaltirane ulice  Velika Jedrena  dobije naziv   po Fadilu Banjanoviću Braciki, velikom  humanisti i  čovjeku koji je u poslijeratnom peridu prvi inicirao i pokrenuo proces povratka u Podrinje.

Kako javlja  poortal Zvornički. ba  inicijativa je potekla  na svečanosti upriličenoj povodom asfaltiranja 900 metara pomenute ulice  koja se nalazi u samom centru ove čaršije, koja je  ovih dana  mjesto veselja i susreta svih generacija Kozlučana koji se nalaze u cijelom svijetu.

Prema riječima okupljenih mještana, ovo je samo početak aktivnosti u kozlučkoj čaršiji, a koje će se nastaviti u toku cijele kalendarske godine. Projekat  obnove  Kozluka  finansirali su  sami mještani , Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Gradska uprava Zvornik.

Za mlađe generacije i one kratkog pamćenja Fadil Banjanović Bracika bio je predvodnik povratka u Podrinje, koji se odvijao pod motom “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina”. Preminuo je  12. decembra 2011. u 49. godini, a ostat će upamćen i kao  jedan od prvih povratnika iz inostranstva u BiH, dok je još divljala agresija na BiH.

Nosilac je više društvenih nagrada i priznanja  ali  su mu najveće priznanje dodijelili prognanici , odnosno povratnici , dajući mu znakovit nadimak “Povratak”. Jusići, Mahala, Hajvazi, Caparde prva su naselja u koja je Fadil Banjanović još 1996. godine prvi  kročio, a za njim i mještani. Njegova povratnička parola koju su zabilježili mediji , “Vraćamo se pod šljivu ako treba”,  još za njegova života stekla je legendarni status.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Harun
    Harun 16 Aprila, 09:35

    Najnovija historija u Bosni koja se desila,ne smije se ni pokoju cijenu zenemarivati da nam se nebi ponovio genocid opet…Naprotiv treba mladima predociti pravu istinu o kojoj govore nasi strucnjaci poslusajte………:

    https://www.youtube.com/watch?v=wTOY2z1qd4w

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku