hamburger-icon

Kliker.info

Evropsko riješenje za imigrantsku krizu : Mađarska počela da diže ogradu na granici sa Srbijom

Evropsko riješenje za imigrantsku krizu : Mađarska počela da diže ogradu na granici sa Srbijom

13 Jula
18:55 2015

ograda11Mađarska vojska počela je jutros da podiže ogradu na granici sa Srbijom, kako bi spriječila priliv nelegalnih imigranata, javila je agencija AP, prenosi B92.Prvi radovi se izvode kod grada Morahaloma, gdje vojska buldožerima krči teren za prvi dio ograde visoke četiri metra. Kako prenose državni mediji u mađarskoj, ograda će prvo biti izgrađena na “osam do deset graničnih mjesta, koja trpe najveći imigracion pritisak”.

Inače, istraživanje organizacije “Publikus intezet” pokazalo je da većina Mađara ne vjeruje da će podizanje kontroverznog “zida” riješiti imigrantsku krizu.  Istraživanje je pokazalo da je mađarsko društvo podijeljeno na one koji odbijaju imigraciju i na one koji misle da je u ovom trenutku najvažnija solidarnost.  Kao rezultat vladine kampanje, 44 posto ispitanika smatra da je imigracija problem za Mađarsku, što je značajan rast u odnosu na 23 posto iz maja prošle godine. Doduše, manji je broj onih koji imigraciju vide kao ključni problem – sada ih ima 42 posto, u odnosu na 57 posto.

Kako se navodi, kampanja je mahom uticala na glasače vladajućeg Fidesa i radikalnog desničarskog pokreta Jobik.

“Međutim, iako sve više ljudi prepoznaje imigraciju kao problem, 67 posto ispitanika je reklo da se ne slaže sa izgradnjom ograde na granici as Srbijom – 46 posto je reklo da to rješenje nije adekvatno, a 21 posto da smartra to rješenje uglavnom neadekvatnim. Samo četiri posto ispitanika vjeruje da je to rješenje u potpunosti dobro, a preostalih 19 posto smatra da je ono više dobro nego loše”, navodi “Mađarska danas”.  Kako je najavljeno u junu, Mađarska će zbog priliva imigranata duž granice sa Srbijom izgraditi žičanu ogradu visoku četiri metra i dugu 175 kilometara.

(Kliker.info-B92)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku