hamburger-icon

Kliker.info

Europarlamentarac Jasenko Selimović : Naredne sedmice usvaja se strategija EU prema Zapadnom Balkanu, pozicija BiH zavisi od Upitnika

Europarlamentarac Jasenko Selimović : Naredne sedmice usvaja se strategija EU prema Zapadnom Balkanu, pozicija BiH zavisi od Upitnika

31 Januara
15:16 2018

Evropska komisija prezentirat će Evropskom parlamentu naredni utorak strategiju Evropske unije prema Zapadnom Balkanu u narednih pet godina.

Europarlamentarac Jasenko Selimović kaže za agenciju Patria da je vrlo važno da Bosna i Hercegovina dobije dobru poziciju u toj strategiji, jer će to umnogome odrediti i sama dešavanja u zemlji u narednom periodu, kada će EU sprovoditi strategiju.

Na pitanje šta utječe na poziciju Bosne i Hercegovine unutar jedne takve strategije, Selimović kaže da to prije svega zavisi od politike koju vode političari u Bosni i Hercegovini, odnosno njihove spremnosti da zemlju vode u smjeru pridruživanja Evropskoj uniji, a ne udaljavanja od evropskih vrijednosti.

„Mnogo zavisi od toga da li će vlasti iz Bosne i Hercegovine prema Briselu uspjeti poslati Upitnik Evropske komisije, jer bez toga praktično nije moguće poduzimati bilo kakve dalje korake“, kaže Selimović.

Švedski poslanik u Klubu zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu kaže da u Evropskom parlamentu ne postoji raspoloženje da se u Bosni i Hercegovini prave nove etničke podjele, i Evropski parlament stoji čvrsto na tom putu, što je dobro za samu zemlju, ali dodaje da to nije dovoljno za kvalitetan život građana, te da vlasti u Bosni i Hercegovini umjesto što se bave predizbornom kampanjom zapravo trebaju pokazati da BiH žele urediti na principima evropskih vrijednosti.

„Evropa može pomoći, i meni se čini da treba da pomaže još i više nego sada to radi. Konstitucija države, koja je Bosni i Hercegovini nametnuta, dosta je komplikovana, i zato nam treba pomoć. Ali ipak sve zavisi od onoga kako rade političari u Bosni i Hercegovini i gdje zemlju vode“, kaže Selimović.

„Evropa može da pomogne, ali ne može raditi stvari koje bi trebali raditi političari u BiH“, dodao je.

Evropska komisija nedavno je usvojila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, u kojoj se također od domaćih vlasti traži veća uspostava vladavine prava, odvajanje pravosuđa od politike, jednaka prava svih građana na području cijele zemlje,  procesuiranje ratnih zločina, izmjene izbornog zakona kao i druge napretke koji bi doveli do kvalitetnijeg života građana.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku