hamburger-icon

Kliker.info

Erdoganovo rezervno riješenje : Turska okreće leđa Evropskoj uniji

Erdoganovo rezervno riješenje : Turska okreće leđa Evropskoj uniji

02 Februara
08:41 2013

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je uzburkao svjetsku javnost svojim razmišljanjima o članstvu Turske u "Šangajskoj petorci" – organizaciji na čijem čelu su Rusija i Kina. Što se krije iza tih najava?Recep Tayyip Erdogan je u proteklih deset godina, otkad je njegova stranka AKP na vlasti, kršio pokoji tabu i kročio na mnoga "netaknuta" polja. Na primjer, pogurao je gospodarski boom kakav Turska dosad nije zabilježila i vojsci oduzeo moć. No, na jednom polju je dosad ostao vjeran kursu svojih prethodnika: cilj učlanjenja u EU nije samo preuzeo, već ga je nekoliko godina punom parom slijedio. Sada je turski premijer u jednom televizijskom intervjuu taj temeljni element turske vanjske politike prikazao kao nešto bez čega se i može i ukazao na novo usmjerenje. Pojasnio je naime da je zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina za prijam Turske u "Šangajsku petorku", organizaciju koja za Rusiju, Kinu i nekolicinu srednjoazijskih država predstavlja platformu za gospodarsku i vojnu suradnju. "Onda ćemo Europskoj uniji reći: doviđenja", dodao je Erdogan s osmijehom.

Vrijednosti zajedničke s diktaturama?        Već nekoliko dana nakon tih najava se pokazalo da se Erdogan nije šalio. Tursko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da zemlja želi podići svoj status u toj organizaciji s trenutačnog "dijaloškog partnera" na "promatrača".Erdoganovi kritičari u Turskoj dižu uzbunu. Zbog EU kritičnog raspoloženja u zemlji Erdogan podilazi kritičnim građanima, bez da je prethodno uopće promotrio promjenu smjera od EU-a prema Šangajskoj petorci, napisao je kolumnist Semih Idiz u listu "Hürriyet Daily News". U listu "Bugün" Idizova kolegica Gülay Göktürk postavlja pitanje koje je to zajedničke vrijednosti Erdogan, molim lijepo, uvidio između Turske i "diktatorski uređenih" članica šangajske skupine?!

EU razočaranje i novo samopouzdanje             Erdogan je sa svojim najavama doista u skladu s raspoloženjem turskih birača, među kojima je u međuvremenu 66 posto protiv nastavka eurointegracija. U naredne dvije godine se u Turskoj održavaju komunalni, parlamentarni i predsjednički izbori, na kojima Erdogan želi pobijediti. No, predizborna kampanja nije jedini motiv za premijerova razmišljanja o preusmjeravanju zemlje.Erdoganove riječi predstavljaju duboko razočaranje Turaka zbog odbijajućeg stava Europske unije, smatra turski politolog i poznavatelj Erdoganove politike Yavuz Baydar. Nova inicijativa premijera pokazuje frustraciju zbog toga što Europa jednu članicu G-20 i 16. po jačini ekonomiju u svijetu tretira "kao zemlju druge klase i gubavca", napisao je taj politolog u listu "Huffington Post". Samopouzdanje regionalne sile Turske raste. Osim toga, zemlja sve više – obzirom i na sve manju trgovačku razmjenu s Europom – stavlja pod znak pitanja središnji značaj, koje EU zauzima u njezinoj vanjskoj politici.

Francuska signalizira novi stav EU-a         Ono što je sigurno je da je proces približavanja Europskoj uniji, koji je započeo s velikim nadama, za većinu turskih birača i političara postao gorko razočaranje. Već godinama Turci iz Europe moraju slušati kako nikad neće biti primljeni u EU, da neće biti dio Europe. E pa onda i nećemo, glasi Erdoganova poruka Bruxellesu.U 50 godina od okončanja pristupnog ugovora Turske s tadašnjom Europskom ekonomskom zajednicom, bilo je dosta uspona i padova u odnosima između EU-a i Turske. Pa bi tako i sada moglo neočekivano doći do uspona. Nekoliko dana nakon Erdoganovih izjava o Šangajskoj petorci je upravo Francuska, dosadašnji glavni kočničar turskog pristupa EU-u, signalizirala odustajanje od svog strogog stava. To bi turskom EU-procesu moglo udahnuti novi život, tako da Šangajska petorka možda ipak mora ostati pred vratima Turske.(Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku