hamburger-icon

Kliker.info

Enver Kazaz : “Ukoliko postoji političko samoubistvo u BiH onda su ga učinili (Zlatko) Lagumdžija i (Bakir) Izetbegović

Enver Kazaz : “Ukoliko postoji političko samoubistvo u BiH onda su ga učinili (Zlatko) Lagumdžija i (Bakir) Izetbegović

14 Marta
06:49 2014

Fahrudin12Poslanici Parlamentarne skupštine BiH smijenili su ministra bezbjednosti BiH, Fahrudina Radončića. Inicijativu SDA podržao je SDP BiH i stranke iz RS. Neki vjeruju da se radi o političkom samoubistvu SDP-a i SDA.Inicijativu za smjenu Fahrudina Radončića predložio je Klub SDA. U obrazloženju se navodi da ministar bezbjednosti BiH nije učinio ono što je bilo u njegovoj nadležnosti kako bi spriječio nerede u Federaciji BiH prošlog mjeseca i zaštitio građane tokom demonstracija. Podršku su dali SDA, SDP BiH, SNSD, PDP i SDS a protiv smjene bili su poslanici HDZ BiH i HDZ 1990, poslanici SBB-a te poslanik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić.

SDA smatra da Radončić nije zaštitio državu

SDA navodi da za smjenu Radončića postoje opravdani razlozi jer su, pored ostalog 7. februara oštećene brojne institucije BiH, zapaljena državna zastava, a ministar nije preduzeo radnje kojima bi se zaštitila državna imovina.“Reformom policije 2008. godine jeste riješena koordinacija policijskih struktura na nivou BiH. I zato kada govorimo o ministarskom vijeću za saradnju po policijskim pitanjima, rečeno je da će to pitanje za niže nivoe vlasti biti riješeno ustavnom reformom. Tako da je i dalje ta nadležnost ostala pri ministarstvu”, kaže Asim Sarajlić iz SDA.Radončić s druge strane tvrdi da nije htio raditi protivustavno i protiv opravdane pobune građana, rekavši da se ne osjeća krivim za sve ono što se dešavalo 7. februara tokom demonstracija u Federaciji BiH.

Radončić: “Raduje me njihov strah”

“Ja sam danas, na svoje zadovoljstvo, smijenjen od onih koji se boje naroda i onih koji se boje antikorupcijske borbe. Ja sam kao ministar gurnuo grudvu niz brdo i ta grudva borbe protiv korupcije je sve veća. Vi mene na vrhu brda možete strijeljati, smijeniti me, ali grudva je krenula i jako sam ponosan što se to dešava. Raduje me njihov strah”, rekao je Radončić nakon smjene u Parlamentu BiH.Smjena je sprovedena samo dan nakon posjete Ketrin Ešton SarajevuRadončić najavljuje da će SBB BiH sada djelovati isključivo kao opozicija pa se sada postavlja pitanje ko čini vlast, odnosno većinu i ima li je uopšte. Prije ulaska SBB-a BiH u vlast na državnom nivou tu većinu je činila SDA, uz ostale partije, te će ona sada najvjerovatnije ponovo djelovati unutar vladajuće šestorke, tačnije šest lidera.Stranke “s hrvatskim predznakom” smatraju da se u ovom slučaju radi o unutarbošnjačkim nesuglasicama. Mate Franjičević iz HDZ-a BiH kaže da zbog toga ne može dati podršku za smjenu: “Nema ozbiljnog suočavanja sa pravim uzrocima koji su doveli do protesta. Iz tih razloga HDZ ne podržava ovu inicijativu.”

Naplatiće im Radončić sve u oktobru”

Smjena Radončića međutim predstavlja njegov odličan i najjači predizborni adut, smatra politički analitičar Enver Kazaz: “Ukoliko postoji političko samoubistvo u BiH onda su ga učinili (Zlatko) Lagumdžija i (Bakir) Izetbegović. Bez obzira na sve optužbe o upetljanosti Radončićeve stranke u demonstracije u FBIH i njegove izjave da on ne želi da tuče narod, ovaj momenat u kojem ga Lagumdžija i Izetbegović smjenjuju predstavlja potpun trijumf Radončičeve politike. Kako će im u oktobru ovu grešku naplatiti Radončić!”Samo dan nakon posjete visoke predstavnice za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i razgovora o budućnosti BiH koja treba “da se bržim stopama kreće naprijed”, BiH je u novoj krizi. Nema vladajuće većine, ne zna se ko djeluje kao pozicija a ko kao opozicija. Ono što je izvjesno je da će takav scenario ostati do okbora, odnosno do novih izbora.“Smjena Radončića nema veze sa tim šta je on radio ili ne, već sa personalnim trokutom Lagumdžija, Izetbegović, Radončić. To znači povratak SDA u vlast a to je neozbiljno, ali takva je BiH. Ko je opozicija a ko pozicija ne zna se bez mudraca. Svi mudruju i fingiraju zakonodavnu i izvršnu vlast”, tvrdi profesor iz Mostara Slavo Kukić.

Izrežirana kriza

Podsjetimo, na polovini mandata, SDP BiH i Savez za bolju budućnost BiH dogovorili su razrješenje dužnosti ministara iz Stranke demokratske akcije na svim nivoima.Razlog je bio tadašnje neprihvatanje prijedloga budžeta od strane SDA. U junu 2012. godine Radončić i Lagumdžija prouzrokovali su još jednu krizu smjenjivanjem kadrova SDA da bi dvije godine kasnije Lagumdžija napravio istu stvar, sada sa SDA.”Žao mi je što (Sulejman) Tihić nije reformisao SDA u modernu stranku centra kakvom se pokazao SBBBiH. Razlog naše nesaradnje sa SDA više nije samo budžet. Vidjeli smo da SDA pokušava veliku priču iskoristiti za lokalne izbore”, rekao je Lagumdžija prije dvije godine.Danas analitičari upozoravaju da je sve ovo nažalost bila izrežirana kriza a da će glavni akteri itekako osjetiti posljedice na narednim izborima.“Mi ulazimo u novu krizu vlasti. Vjerovatno će se SDA vratiti u vlast na državnom nivou a to će onda biti prilika da se prikaže sva neprincipijelnost dvojca Izetbegović- Lagumdžija koji su u ovom trenutku politički davljenici”, zaključuje Kazaz. (Kliker.info-DW)

Podijeli

3 0 komentara

 1. posmatrac
  posmatrac 14 Marta, 08:49

  he he to bi tako bilo kada bi gradjani ove zemlje vjerovali radoncicu i njegovim samohvalama. poznato je da se radi u ovom slucaju o prijatelju keljmendija i ljudi iz njegovog okruzenje kazu da je cesto u drustvu krimosa i takav treba da bude ministar. gdje to na svijetu ima da ministar za sigurnost nije odgovoran za sigurnost predsjednistva i drzavnih institucija? jedno je pricati po avazu i tepati samome sebi a drugo je realnost na terenu. ako se radoncic odluci da nekoga odstrijeli u avazu on to radi do granica bolesti ali neka vidi da i batina ima drugi kraj. iz ovog razloga sam zadovoljan da je gosp. otisao sa ove pozicije

  Odgovori
 2. Semir
  Semir 14 Marta, 17:24

  Gospodine Kazaz,
  Vrlo sam razocaran zbog cinjenice da ste se “postrojili” tamo gdje jednog uistinu inteligentnog i mudrog intelektualca nisam mogaao zamisliti. Bili ste moja nada donedavno. Sada vas vidim u prvim redovima tajkunskih ideologa. Sramno. Najblaze receno.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku